Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa (CROSBI ID 386441)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Karača, Sara Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Karača, Sara

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa

Svrha ovog završnog rada bila je ekstrahirati pektinske tvari iz sušene kore šest citrusnih sirovina (grejp, klementina, limun, mandarina, mandora, naranča) pomoću tri različite kiseline (klorovodična, dušična i limunska kiselina) pri različitim uvjetima te optimizirati iste. Osim toga, cilj je bio provesti karakterizaciju ekstrahiranog pektina u smislu određivanja boje, topljivosti u hladnoj i zagrijanoj vodi, pH – vrijednosti, molarne mase, stupnja esterifikacije, udjela poligalakturonske kiseline i sposobnosti proizvodnje žele – proizvoda te naposljetku usporediti svojstva pektinskih tvari, ekstrahiranih iz šest različitih sirovina, i definirati sirovinu najpogodniju za ekstrakciju pektina koji bi se mogao koristiti u prehrambenoj industriji. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveći prinos pektina iz ispitivanih sirovina dobiva ekstrakcijom primjenom limunske kiseline tijekom 60 minuta. Između šest odabranih sirovina, najviši udjel pektina sadrži grejp.

citrusi; geliranje; limunska kiselina; pektin; stupanj esterifikacije

nije evidentirano

engleski

Extraction and characterization of pectin from citrus peel

nije evidentirano

citric acid; citrus fruits; gelling properties; methoxyl content; pectin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija