Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa (CROSBI ID 386441)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Karača, Sara
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrahirati pektinske tvari iz sušene kore šest citrusnih sirovina (grejp, klementina, limun, mandarina, mandora, naranča) pomoću tri različite kiseline (klorovodična, dušična i limunska kiselina) pri različitim uvjetima te optimizirati iste. Osim toga, cilj je bio provesti karakterizaciju ekstrahiranog pektina u smislu određivanja boje, topljivosti u hladnoj i zagrijanoj vodi, pH – vrijednosti, molarne mase, stupnja esterifikacije, udjela poligalakturonske kiseline i sposobnosti proizvodnje žele – proizvoda te naposljetku usporediti svojstva pektinskih tvari, ekstrahiranih iz šest različitih sirovina, i definirati sirovinu najpogodniju za ekstrakciju pektina koji bi se mogao koristiti u prehrambenoj industriji. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveći prinos pektina iz ispitivanih sirovina dobiva ekstrakcijom primjenom limunske kiseline tijekom 60 minuta. Između šest odabranih sirovina, najviši udjel pektina sadrži grejp.
citrusi; geliranje; limunska kiselina; pektin; stupanj esterifikacije
nije evidentirano
engleski
Extraction and characterization of pectin from citrus peel
nije evidentirano
citric acid; citrus fruits; gelling properties; methoxyl content; pectin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
10.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb