Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice (CROSBI ID 386442)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dević, Doroteja
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice
Majčina dušica (T. serpyllum) je ljekovita biljka koja raste na suhim i sunčanim površinama. Brojni se pozitivni zdravstveni učinci vezuju uz tu biljku, ponajviše zbog izraženog antoksidacijskog potencijala polifenolih spojeva koje sadrži. Cilj ovoga rada bio je odrediti antioksidacijski potencijal ekstrakata majčine dušice pripremljenih kombinacijom različitih temperatura i vremena ekstrakcije te uporabom ultrazvučne kupelji. Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih polifenola, flavonoida, proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina i tanina. Antioksidacijski potencijal ekstrakata određen je reakcijom s radikal - kationom 2, 2' - azinobis (3 - etilbenzotiazolin - 6 - sulfonskom kiselinom) (ABTS metoda) i reakcijom s 1, 1 - difenil - 2 - pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Polifenolni sastav ekstrakata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC - PDA). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala klasična ekstrakcija majčine dušice vodom temperature 80°C tijekom 30 minuta koja je rezultirala ekstraktom s najvišim udjelom ukupnih polifenolnih spojeva te najvišim antioksidacijskim kapacitetom. U usporedbi s fiziološkom otopinom, destilirana voda pokazala se kao bolje otapalo za ekstrakciju polifenolnih spojeva.
antioksidacijski potencijal; ekstrakcija; majčina dušica; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts
nije evidentirano
antioxidant capacity; extraction; thyme; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
10.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb