Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjeta pripreme na senzorske svojstva zelenog čaja (CROSBI ID 386443)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Španić, Ivana Utjecaj uvjeta pripreme na senzorske svojstva zelenog čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Španić, Ivana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj uvjeta pripreme na senzorske svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj, dobiven iz lišća biljke Camellia sinensis, jedno je od najkonzumiranijih pića na svijetu. Cilj ovoga rada bio je usporediti bioaktivni sastav (ukupni polifenoli, tanini i kafein) šest različitih vrsta zelenog čaja sa senzorskim profilom različito pripremljenih napitaka (3, 10, 20 i 30 minuta ekstrakcija). Udjeli ukupnih polifenola i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama, a udjel kafeina primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC-PDA). Senzorsko ocjenjivanje zelenog čaja proveo je panel od šest educiranih ocjenjivača, a 10-bodovnom hedonističkom skalom ocjenjivala se gorčina, trpkost i općenita prihvatljivost. Najveći udjel ukupnih polifenola i tanina određen je u Darjeeling zelenom čaju, a najveći udjel kafeina određen je u zelenom čaju japanska Sencha. Zelene čajeve karakteriziraju miris po travi ili sijenu te gorak ili pomalo slatkast okus. Produljenjem ekstrakcije povećava se udjel ukupnih polifenola, tanina i kafeina što se odražava i na intenzitet gorčine i trpkosti te se smanjuje prihvatljivost konzumiranja takvih napitaka.

gorčina; senzorska analiza; trpkost; zeleni čaj

nije evidentirano

engleski

Influence of preparation on sensory properties of green tea

nije evidentirano

astringency; bitterness; green tea; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija