crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 706579

Disertacija

Autor: Kuštek, Ivana
Naslov: Ukupni i fosforilirani tau proteini pT231 u likvoru kao biološki biljezi ranih stadija Alzheimerove bolesti
( Total and pT231 phosphorylated tau proteins in cerebrospinal fluid as biomarkers in early stages of Alzheimer's disease )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Prirodoslovno – matematički fakultet, Biološki odsjek
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 11.02.
Godina: 2013
Stranica: 56
Mentor: Šimić, Goran
Ključne riječi: Alzheimerova bolest; blagi kognitivni poremećaj; ukupni i fosforilirani tau proteini; biološki biljezi; cerebrospinalna tekućina; ELISA; neurofibrilarna degeneracija
( Alzheimer's disease; mild cognitive impairment; total and phosphorylated tau proteins; biological markers; cerebrospinal fluid; ELISA; neurofibrillary degeneration )
Sažetak:
Blagi kognitivni poremećaj (MCI) je sindrom karakteriziran kognitivnim oštećenjem bez pojave demencije, koji primarno utječe na epizodičko pamćenje. Pacijenti s MCI često imaju početni stadij Alzheimerove bolesti (AB). Tau protein fosforiliran na treoninu 231 (pT231) je nedavno predložen kao mogući biološki biljeg u ranom prepoznavanju AB. Cilj našeg istraživanja bio je odrediti može li se pomoću određivanja ukupnog i pT231 tau proteina u cerebrospinalnoj tekućini dokazati patološki proces neurofibrilarne degeneracije karakterističan za AB u pacijenata s MCI. Pozitivan odgovor na ovo pitanje značio bi da bi se jedan ili oba navedena markera mogli koristiti za otkrivanje AB i u pretkliničkom stadiju bolesti. Uočena je značajna razlika ukupnog tau i pT231 između AB (N=11) i MCI (N=13). Rezultati ovoga rada su potvrdili hipotezu da se uz pomoć ukupnog tau i pT231može dokazati patološki proces neurofibrilarne degeneracije karakterističan za AB u pacijenata s MCI što znači da bi se oba markera mogla koristiti kao potencijalno korisni biološki biljezi za otkrivanje AB u pretkliničkom stadiju bolesti.
Projekt / tema: 108-1081870-1942, HRZZ-09/16
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Goran Šimić (gsimic@hiim.hr), 24. Srp. 2014. u 10:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4