Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivni sastav, antiksidacijski kapacitet i senzorska svojstva napitaka na bazi rogača (Ceratonia siliqua L.) (CROSBI ID 390065)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Danček, Mirna Bioaktivni sastav, antiksidacijski kapacitet i senzorska svojstva napitaka na bazi rogača (Ceratonia siliqua L.) / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Danček, Mirna

Komes, Draženka

hrvatski

Bioaktivni sastav, antiksidacijski kapacitet i senzorska svojstva napitaka na bazi rogača (Ceratonia siliqua L.)

Rogač (Ceratonia siliqua L.) samoniklo je drvo ili grm iz porodice mahunarki (Leguminosae). U prehrambenoj industriji koristi se kao zgušnjivač, stabilizator i zamjena za kakaov prah, a u medicinskoj dijetetici kao niskokalorična hrana. Rogač je bogat taninima pa se često preporučuje za liječenje dijareje. Cilj ovoga rada bio je definirati recepture napitaka na bazi rogača uz dodatak različitih začina (đumbir, menta, kim, cimet, papar, ružmarin i klinčić) i narančine kore. U napitcima je određen udjel ukupnih polifenola, flavonoida, tanina i antioksidacijski kapacitet (spektrofotometrijske metode). Senzorsko ocjenjivanje napitaka provedeno je kvantitativnom deskriptivnom analizom. Rezultati analize tih napitaka uspoređivani su s rezultatima analize napitaka na bazi rogača i kakaovog praha (miješani u različitim omjerima). Dodatak mente i kima, kao i klinčića i cimeta rezultirao je poboljšanjem senzorskih karakteristika napitaka na bazi rogača, ali i njihovim bioaktivnim sastavom.

antioksidacijski kapacitet; polifenoli; rogač; senzorska svojstva; tanini

nije evidentirano

engleski

Bioactive composition, antioxidant capacity and sensory properties of beverages based on carob (Ceratonia siliqua L.)

nije evidentirano

antioxidant capacity; carob; polyphenols; sensory properties; tannins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

04.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija