crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 714828

Disertacija

Autor: Radošević, Andrea
Naslov: Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave
( The effect of carrier system on encapsulation efficiency of bioactive compounds derived from green coffee )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 04.09.
Godina: 2014
Stranica: 37
Mentor: Komes, Draženka
Neposredni voditelj: Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi: antioksidacijski kapacitet; inkapsulacija; kafein; polifenoli; zelena kava
( antioxidant capacity; encapsulation; caffeine; polyphenols; green coffee )
Sažetak:
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrakcija polifenolnih spojeva i kafeina iz zelene kave te njihova inkapsulacija u pet različitih sustava nosača (2% alginat, alginat-pektin, alginat-karagenan, alginat s kitozanskim omotačem i alginat s pektinskim omotačem). Ekstraktima zelene kave dobivenima variranjem različitih uvjeta ekstrakcije (temperatura, vrijeme ekstrakcije, ultrazvuk) određen je udjel polifenola i kafeina te antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 20 minuta, koja je rezultirala ekstraktom s najvećim udjelom polifenolnih spojeva, klorogenske kiseline i kafeina te je tako dobiven ekstrakt korišten za inkapsulaciju u različite sustave nosača. Česticama dobivenim inkapsulacijom ekstrakta zelene kave određene su morfološke karakteristike, veličina čestica te reološka svojstva, učinkovitost inkapsulacije polifenola te je praćeno otpuštanje polifenola iz čestica u vodi. Najbolju učinkovitost inkapsulacije polifenolnih spojeva (87.09%) te produljenje otpuštanja istih (20-30 minuta) pokazali su sustavi kombinirani od alginata i pektina.
Projekt / tema: 058-0000000-3470
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 12. Ruj. 2014. u 19:56 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4