crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 718208

Zbornik radova

Autori: Švegar, Domagoj; Antulov, Ronald; Tkalčić, Mladenka; Antončić, Igor
Naslov: Uloga insule i bazalnih ganglija u prepoznavanju emocionalnih izraza lica i izvršnim funkcijama
( The role of insula and basal ganglia in recognition of emotional facial expressions and executive functions )
Izvornik: 3. Riječki dani eksperimentalne psihologije - Sažeci priopćenja / Bajšanski, Igor ; Žauhar, Valnea ; Domijan, Dražen (ur.). - Rijeka : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Rijeci , 2014. 40-40 (ISBN: 978-953-7975-09-8).
Skup: 3. Riječki dani eksperimentalne psihologije
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 25-26.09.2014.
Ključne riječi: insula; bazalni gangliji; emocionalni izrazi lica; izvršne funkcije
( insula; basal ganglia; emotional facial expressions; executive functions )
Sažetak:
Prezentirat ćemo slučaj 21-godišnjeg desnorukog muškarca koji je prije dvije godine pretrpio ishemijski moždani udar lijeve hemisfere velikog mozga pri čemu je nastala ozljeda istostranih bazalnih ganglija, uključujući glavu kaudatne jezgre, putamen, dio globus pallidusa i klaustrum, te insule. Prvi je cilj bio ispitati njegovu sposobnost prepoznavanja emocionalnih izraza lica, posebno emocije gađenja. Kako u literaturi još uvijek ne postoji konsenzus o posebnoj ulozi insule u prepoznavanju emocije gađenja, ovim smo radom htjeli provjeriti tu hipotezu. Drugi je cilj bio testirati pretpostavku o uključenosti zahvaćenih dijelova mozga u izvršne funkcije. Naime, istraživanja su pokazala da se poremećaji u izvršnim funkcijama mogu javiti i nakon oštećenja bazalnih ganglija te da su oni rezultat promjena u povezanosti između bazalnih ganglija i frontalnih područja kore mozga. Ovo je ispitivanje pokazalo da je pacijentova sposobnost prepoznavanja emocija, pa tako i emocije gađenja, sačuvana. Ovaj je nalaz u skladu s dijelom istraživanja koja upućuju na jasnu lateralizaciju u prepoznavanju emocije gađenja, odnosno o posebnoj ulozi desne insule. U skladu s drugom pretpostavkom, pacijent je manifestirao teškoće u izvršavanju određenih zadataka namijenjenih mjerenju izvršnih funkcija (poput pronalaženja pravila, promjene seta, samoaktivacije kognitivnih strategija i kognitivne kontrole). Kako oštećene izvršne funkcije mogu voditi do vrlo ozbiljnih problema u svakodnevnom funkcioniranju, izuzetno je važno odrediti potencijalno oštećenje tih funkcija i u osoba s ozljedama bazalnih ganglija (a ne isključivo frontalnih režnjeva).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: Domagoj Švegar (domagoj.svegar@uniri.hr), 1. Lis. 2014. u 16:44 sati
Napomene:
Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Ličnost, emocije i socijalni procesi kao odrednice zdravstvenih ishoda", kojeg financira Sveučilište u Rijeci.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4