crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 721938

Zbornik radova

Autori: Žager, Lajoš; Sever Mališ, Sanja
Naslov: Izazovi u određivanju kvalitete revizije
( Challenges in determining the quality of audit )
Izvornik: Računovodstvo, financije i porezi u praksi / Aljinović Barać, Ž. (ur.). - Split : Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split , 2014. 41-52 (ISBN: 953977881-6).
Skup: XLIX. tradicionalno jesensko savjetovanje Računovodstvo, financije i porezi u praksi
Mjesto i datum: Brela, Hrvatska, 23-25.10.2014
Ključne riječi: revizija financijskih izvještaja; kvaliteta revizije; elementi kvalitete revizije; Okvir za kvalitetu revizije
( financial statements audit; quality of audit; the elements of audit; framework for quality of audit )
Sažetak:
Eksterni revizori neprestano su opterećeni novim zahtjevima uzrokovanim promijenjenim tržišnim uvjetima i sve kompleksnijim poslovanjem, te financijskim izvještavanjem klijenata s jedne strane, ali i zahtjeva koji se stavljaju pred revizijsku profesiju s druge strane. S time da je potrebno naglasiti da zahtjeve promijenjenih tržišnih uvjeta nije dovoljno samo ispuniti, već ih je potrebno ispuniti na dostatnoj razini kvalitete. Međutim, pojam kvalitete revizije nije moguće jednoznačno odrediti. Zbog specifičnosti revizijskog procesa teško je definirati kvalitetu revizije, ali je moguće identificirati brojne čimbenike koji na nju utječu. Iako je bilo brojnih pokušaja da se definira kvaliteta revizije značajne napore u to području u posljednje vrijeme uložila je Međunarodna federacija računovođa, točnije Odbor za međunarodne standarde revidiranja i izražavanja uvjerenja, koji je 2014. godine izdao dokument Okvir za kvalitetu revizije – ključni elementi koji stvaraju okruženje za kvalitetu revizije čiji je cilj identificirati i opisati brojne čimbenike kojima se može povećati kvaliteta obavljenih revizija. Na taj način želi se postići da revizori i revizorske tvrtke neprestano ispituju na koji način mogu povećati kvalitetu revizije u pojedinim okolnostima. Osim toga, dokument je izdan s namjerom da bude poticaj za diskusiju o kvaliteti revizije među svim interesno-utjecajnim skupinama procesa financijskog izvještavanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Upisao u CROSBI: Željana Aljinović Barać (zbarac@efst.hr), 20. Lis. 2014. u 16:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4