crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 722361

Zbornik radova

Autori: Raboteg-Šarić, Zora
Naslov: Produžena adolescencija: socijalni kontekst odrastanja, promjene u obiteljskim odnosima i posljedice za razvoj mladih
( Extended adolescence: Social context of growing up, changes in family relationships and the implications for youth development )
Izvornik:
Skup: 10. međunarodni stručni skup: Knjižnica - središte znanja i zabave. Na mladima svijet ostaje.
Mjesto i datum: Karlovac, Hrvatska, 2-3.10.2014.
Ključne riječi: mladi; adolescencija; roditeljstvo; socijalni kontekst odrastanja
( youth; adolescence; parenthood; social context of growing up )
Sažetak:
Demografske, ekonomske i tehnološke promjene u suvremenom društvu mijenjaju društveni kontekst odrastanja mladih i njihova iskustva u obitelji, društvu vršnjaka, obrazovnim institucijama i na tržištu rada te postavljaju nove izazove za prijelaz u odraslost. Pod utjecajem ovih promjena zapažaju se dva osnovna trenda u razvoju mladih: produženo razdoblje odrastanja i znatna raznolikost među mladima u načinima odrastanja i odabiru vlastitog životnog puta. Prijelaz u odraslost odvija se u sve nesigurnijim institucionalnim uvjetima, a na razlike u putovima odrastanja u većoj mjeri utječu socio-ekonomske nejednakosti nego slobodan izbor mladih. Većina roditelja smatra vrijeme kada dijete ulazi u adolescenciju najtežom fazom roditeljstva. Djeca i roditelji moraju uspostaviti novu ravnotežu u odnosima, tj. uskladiti adolescentsku potrebu za neovisnošću i roditeljsku potrebu za kontrolom i nadziranjem djece. Roditelji u produženoj adolescenciji sve više preuzimaju ulogu menadžera svoje djece koji nalaze informacije, šire socijalne kontakte, pomažu definirati izbore, savjetuju kako izbjeći neuspjeh i kako naći svoj put u nizu mogućih izbora. S druge strane, mnogi roditelji preuzimaju permisivni ili indiferentni stil roditeljstva, dopuštajući djeci da imaju neovisne živote u koje oni imaju malo uvida. Kvaliteta obiteljskih odnosa sve više je ugrožena promjenama koje su zahvatile suvremenu obitelj, posebice u obiteljima koje su izložene ekonomskom stresu i siromaštvu. Adolescenti imaju najbolje šanse za zdrav psihološki razvoj u obiteljima u kojima se potiče njihova neovisnost i individualnost i u kojima ujedno postoje bliski odnosi između članova obitelji. Stoga bi preventivne aktivnosti trebalo u većoj mjeri usmjeriti na rad s roditeljima čija su djeca na pragu adolescencije.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zora Raboteg-Šarić (zora@pilar.hr), 21. Lis. 2014. u 19:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4