crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 723202

Zbornik radova

Autori: Ovuka, Aleksandar; Kvenić, Barbara; Rožmanić, Vojko; Čače, Neven; Banac, Srđan.
Naslov: Akutni hemoragijski edem dojenčeta (AHEI) : Prikaz bolesnika
( Acute hemorrhagic edema of the infant (AHEI) : Case report )
Izvornik: XI kongres Hrvatskog pedijatrijskog društv : knjiga sažetaka ; u: Paediatria Croatica 58 (2014) (S2) / Barišić, Ingeborg (ur.). - Zagreb : HPD , 2014. 175-175.
ISSN: 1330-724X
Skup: Kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva (11 ; 2014)
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 16.-19.10 2014
Ključne riječi: akutni hemoragijski edem; dojenče
( acute haemorrhagic edema; infant )
Sažetak:
Akutni hemorargijski edem dojenčeta, engl. Acute Hemorrhagic Edema of Infancy (AHEI) je rijetka bolest koju je prvi opisao Snow 1913. godine. U literaturi je još poznata kao Finkelsteinova bolest, Seidlmayerov sindrom, urtikarijalni vaskulitis i akutni benigni kutani leukocitoklastični vaskulitis u dojenčeta. Inicijalno se smatralo da je AHEI varijanta purpure Henoch Schönlein (HSP), a današnji je stav da se radi o zasebnom entitetu. Razlog tome je rijetka pojava visceralnih komplikacija i kožnih depozita imunoglobulina A koji se javljaju u bolesnika s HSP-om . Bolest je nepoznate etiologije, a postoje indicije da se radi o vaskulitisu posredovanom imunim kompleksima. Tipično se javlja u dojenčadi i male djece dobi od 4 do 60 mjeseci, a gotovo je pet puta češća u dječaka nego li u djevojčica. Nastup AHEI je povezan s predhodnom infekcijom gornjeg dišnog sustava, gastroenterokolitisom, imunizacijom ili primjenom antibiotika. Kliničku sliku karakterizira pojava petehija, purpura, ekhimoza izgleda poput mete po uškama, licu i ekstremitetima uz edem zahvaćenih dijelova tijela u djeteta koje je odličnog općeg stanja. U diferencijalnu dijagnozu spadaju: HSP, hemorargijska urtikarija, meningokokcemija, eritema multiforme, koagulopatije i reakcije na lijekove Bolest je benigne prirode, samolimitirajuće naravi i rijetko rekurira. Moguće komplikacije su artritis, nefritis, krvarenje iz probavnog sustava, intususcepcija i torzija testisa. Liječenje je simptomatsko, kortikosteroidi se koriste u slučaju visceralnih komplikacija, a antimikrobno liječnje se primjenjuje samo slučaju bakterijske superinfekcije kožnih promjena. U našem radu prikazujemo trogodišnjeg dječaka s AHEI. Iz heteroanamnestičkih se podataka saznaje da je bolesnik nekoliko dana pred prijem imao povišenu tjelesnu temperaturu, curio mu je nos i žalio se je na grlobolju radi čega mu je propisana antimikrobna terapija koamoksiklavom. Nakon jedne doze antibiotika dolazi do razvoja purpura, ekhimoza i edema po koži desne uške, obje podlaktice, oba stopala i obje nadkoljenice uz odlično opće stanje i znakove infekcije gornjeg dišnog sustava. Dječak je liječen simptomatski, a kroz sljedećih desetak dana je došlo do spontane regersije promjena.
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Vojko Rožmanić (vojko.rozmanic@uniri.hr), 24. Lis. 2014. u 10:57 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4