crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 725954

Zbornik radova

Autori: Buško, Vesna; Babić Čikeš, Ana
Naslov: Modeli latentnih promjena u analizi korelata intraindividualnih razlika u mjerama emocionalne inteligencije
( Latent change models in the analysis of correlates of intraindividual differences in emotional intelligence measures )
Izvornik: XIX. Dani psihologije u Zadru: Sažeci priopćenja / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Sveučilište, Odjel za psihologiju , 2014. 60-60 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: XIX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2014.
Ključne riječi: emocionalna inteligencija; razvojne promjene; modeli latentnih razlika; korelati promjena
( emotional intelligence; developmental changes; latent change models; correlates of change )
Sažetak:
Rad se bavi analizom korelata intraindividualnih promjena u dimenzijama EI tijekom rane adolescencije. Mogućnosti primjene nekoliko klasa modela strukturalnih jednadžbi na analize inter- i intraindividualnih varijacija u mjerama EI bit će demonstrirane na podacima proizašlim iz longitudinalnog istraživanja razvojnih aspekata konstrukta emocionalne inteligencije (EI) konceptualiziranog unutar modela sposobnosti (Mayer i Salovey, 1997). Empirijski podaci prikupljeni su u tri točke mjerenja unutar 18-mjesečnog intervala na uzorku od 369 učenika oba spola i dobi od 10 do 15 godina. U skladu s pretpostavkama teorije latentnih crta i stanja (Steyer i sur., 1992) formulirano je i testirano nekoliko modela strukturalnih jednadžbi koji omogućuju procjene relativnog udjela individualno-dispozicijskih odnosno situacijskih i interakcijskih činitelja u mjerama ispitanih dimenzija EI. Procijenjene vrijednosti parametara odabranih modela i pripadajući koeficijenti konzistencije i situacijske specifičnosti jasno pokazuju da i dispozicijski i situacijski odnosno interakcijski činitelji mogu objasniti značajne dijelove varijance rezultata u svim korištenim instrumentima. Provedeni su, nadalje, postupci modeliranja latentnih intraindividualnih promjena (npr. Steyer, Eid i Schwenkmezer, 1997) i testirane hipoteze o ulozi nekih demografskih činitelja, mjera ličnosti i kognitivnih sposobnosti kao antecedenata ili korelata interindividualnih razlika u promjenama na mjerama EI dimenzija. Mjere verbalnih sposobnosti i spol sudionika pokazali su se značajnim prediktorima promjena na upotrebljenim mjerama EI dimenzija.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301683-1402
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Vesna Buško (vbusko@ffzg.hr), 1. Stu. 2014. u 01:57 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4