crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 729056

Časopis

Autori: Sindik, Zvjezdana; Sindik, Joško
Naslov: Utvrđivanje specifične strukture kulture predškolske ustanove metodom osnovanom na samoprocjenama odgojiteljica
( Determining the specific structure of kindergarten's culture using the method founded on self-assessments of preschool teachers )
Izvornik: Didaktički putokazi (1512-5904) 69 (2014); 6-8
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: dječji vrtić; komunikacija; organizacijska kultura
( kindergarten; communication; organizational culture )
Sažetak:
Osnova za najuspješnije mijenjanje kulture ustanove provodi se izravnim istraživanjem odgojno-obrazovne prakse, zajedničkim djelovanjem svih sudionika povezanih s životom i radom ustanove. Stavovi i uvjerenja osoba koje rade i sudjeluju u odgoju i obrazovanju djeteta u dječjem vrtiću, pa je važno te stavove istražiti. Prvi cilj ovog istraživanja bio je utvrditi metrijske karakteristike (pouzdanost i konstruktnu valjanost) Skala procjene organizacijske kulture, da bi se potom utvrdile razlike u izraženosti pojedinih aspekata organizacijske kulture ustanove. Ispitano je 80 zaposlenika Dječjeg vrtića Maslačak u Zaprešiću, odgojiteljica, administrativnog osoblja, članova stručne službe vrtića i ravnateljica. Rezultati su pokazali da smo uspješno konstruirali upitnik Skale procjene organizacijske kulture (dječjeg vrtića), koji sadrži četiri visoko pouzdane glavne komponente, koje zajedno tumače oko 53 % ukupne varijance: Svijest o važnosti suradnje ; Suradnja i komunikacija sa suradnicima ; Usmjerenost na samostalni rad ; Suradnja sa stručnim timom. Pokazalo se da postoje statistički značajne razlike u percipiranoj izraženosti pojedinih aspekata kulture ustanove na temelju dimenzija Skale procjene organizacijske kulture za ispitane zaposlenice Dječjeg vrtića Maslačak u Zaprešiću. Najviše središnje vrijednosti postignute su za dimenziju Suradnja i komunikacija sa suradnicima, dok su najniže središnje vrijednosti postignute su za dimenziju Samostalni rad, kod koje se sudionice najviše i razlikuju. Rezultati daju smjernice za poboljšanje organizacijske kulture u budućnosti.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Utvrđivanje specifične strukture kulture predškolske ustanove metodom osnovanom na samoprocjenama odgojiteljica
Upisao u CROSBI: Joško Sindik (Josko.Sindik@inantro.hr), 11. Stu. 2014. u 15:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4