crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 732136

Zbornik radova

Autori: Parađiković, Nada; Tkalec, Monika; Vinković, Tomislav; Ćosić, Jasenka; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Vinković Vrček, Ivana; Štolfa, Ivna
Naslov: Proizvodnja autohtonog češnjaka u cilju samodostatnosti i povećanja izvoza
( Production of indigenous garlic in order to increase self-sufficiency and export )
Izvornik: 3. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.). - Osijek : Grafika Osijek , 2013. 59-60 (ISBN: 978-953-7871-18-5).
Skup: Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne hrane
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 13.12.2013.
Ključne riječi: češnjak; in vitro razmnožavanje; antioksidativna aktivnost
( garlic; in vitro propagation; antioxidant activity )
Sažetak:
Češnjak (Allium sativum L.) je značajna povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za brzo širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Ovaj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje. Također, ovo istraživanje će se baviti utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz ovakvog i klasičnog sadnog materijala na dvije lokacije u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, između kojih su i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrđivati će se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom vremenskom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja za razliku od uvoznog češnjaka. Ovakav način proizvodnje će rezultirati povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količine domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Biologija,Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Monika Tkalec (monikat@pfos.hr), 21. Stu. 2014. u 09:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4