Koncentracija enzima katepsina D u ovčjem mlijeku (CROSBI ID 392705)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Dolenčić Špehar, Iva
Havranek, Jasmina
hrvatski
Koncentracija enzima katepsina D u ovčjem mlijeku
Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi koncentraciju i oblik enzima katepsina D, broj, diferencijaciju i omjer pojedinih vrsta somatskih stanica u odnosu na ukupan broj somatskih stanica (BSS) u mlijeku dalmatinske pramenke i istočnofrizijske ovce te povezanost navedenih parametara s koncentracijom i oblikom katepsina D u ovčjem mlijeku. Cilj rada bio je utvrditi i povezanost fizikalno-kemijskih svojstava i ukupnog broja mikroorganizama (UBMO) te povezanost redoslijeda i stadija laktacije s koncentracijom katepsina D u ovčjem mlijeku. Istraživanje je provedeno na 60 uzoraka mlijeka dalmatinske pramenke i 105 uzoraka mlijeka istočnofrizijske pasmine ovaca. Rezultati su pokazali prisutnost katepsina D i njegove oblike (dva oblika prokatepsina D, zreli oblik i teški lanac katepsina D). Pseudokatepsin D i laki lanac nisu utvrđeni. Prosječna koncentracija katepsina D utvrđena u mlijeku dalmatinske pramenke i istočnofrizijske ovce iznosila je 0, 011136 AU/ml odnosno 0, 005514 AU/ml. Na koncentraciju katepsina D u mlijeku dalmatinske pramenke pozitivno su utjecali pojedini fizikalno-kemijski parametri mlijeka poput °SH (teški lanac katepsina D), UBMO, pH (zreli lanac), sadržaja proteina, suhe tvari bez masti, UBMO (prokatepsin D, 45 kDa), sadržaja kazeina i °SH (prokatepsin D 46 kDa) dok je negativno utjecala pH vrijednost (teški lanac). Suprotno, na koncentraciju katepsina D u mlijeku istočnofrizijske ovce pozitivno su utjecali °SH, sadržaj laktoze (teški lanac katepsina D), UBMO, sadržaj: mliječne masti, suhe tvari, suhe tvari bez masti, proteina, kazeina (prokatepsin D, 45 i 46 kDa) te sadržaj neproteinskog dušika (NPN) za oblik prokatepsina D, 45 kDa. Negativna povezanost utvrđena je između koncentracije katepsina D i sadržaja: proteina, suhe tvari bez masti, kazeina (teški i zreli lanac) NPN, pH (teški lanac) i sadržaja laktoze (prokatepsin D, 45 i 46 kDa). Utvrđena je povezanost između koncentracije teškog lanca katepsina D i ukupnog broja somatskih stanica u mlijeku obje pasmine. Pozitivna povezanost redoslijeda laktacije i koncentracije teškog lanca katepsina D utvrđena je samo u mlijeku istočnofrizijske ovce. Također, u mlijeku istočnofrizijske ovce utvrđena je negativna povezanost između stadija laktacije i koncentracije teškog i zrelog lanca katepsina D. Također je utvrđena pozitivna povezanost s koncentracijom prokatepsina D, 45 kDa. U mlijeku dalmatinske pramenke utvrđena je značajna povezanost koncentracije katepsina D kada je fiziološki broj somatskih stanica 200×103/ml za teški lanac i prokatepsin D, 45 kDa.
ovčje mlijeko; katepsin D; broj somatskih stanica; fizikalno-kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Cathepsin D concentration in ewes milk
nije evidentirano
ewes milk; cathepsin D; somatic cell count; physico-chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
107
02.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb