Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 735671

Zbornik radova

Autori: Mimica, Ninoslav; Dajčić, Mira; Šimić, Goran; Huić, Tomislav; Lacko, Marija; Ozmec, Smiljana; Presečki, Paola; Dajčić, Tajana
Naslov: Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest - naših prvih 15 godina
( Alzheimer Croatia - our first 15 years )
Izvornik: Neurologia Croatica 63 (Suppl. 2) - Abstracts of the Croatian Congress on Alzheimer’s Disease (CROCAD-14) with International Participation / Šimić, Goran ; Mimica, Ninoslav (ur.). - Zagreb : DENONA d.o.o. , 2014. 134-134.
ISSN: 1331-5196
Skup: Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (CROCAD-14)
Mjesto i datum: Brela, Hrvatska, 01-04.10.2014.
Ključne riječi: Alzheimerova bolest; HUAB; edukacija populacije; usluge udruge; AB; sudjelovanje u krovnim udrugama
( Alzheimers disease; Alzheimer Croatia; education population; services association; AD; participation in the umbrella associations )
Sažetak:
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) osnovana je 1999. godine u Zagrebu, te od tada kontinuirano radi na dobrobiti oboljelih od Alzheimerove bolesti, njihovih njegovatelja i obitelji. Nastojimo podići svjesnost o bolesti, educirati populaciju, te se boriti protiv stigme koju ova bolest još uvijek nosi. Aktivnosti koje HUAB provodi su prvenstveno savjetodavne, i to preko SOS-linije ali i kroz Savjetovalište u sklopu svog prostora u Vlaškoj 24 u Zagrebu. HUAB je do sada tiskao veći broj edukativnog materijala, brošura, letaka, održane su brojne javne tribine, predavanja, nastojalo se biti prisutno u medijima, a također je organizirano i više stručnih sastanaka, konferencija i kongresa. HUAB je danas prisutan na društvenim mrežama, ima posjećenu web-stranicu i svoj blog. Aktivisti HUAB-a su ukazali da kada je riječ o AB, ne radi se o rijetkom poremećaju, već naprotiv, se radi o javno- zdravstvenom prioritetu, koji će u skoroj budućnosti poprimiti sva obilježja prave epidemije. Stoga je HUAB odlučan ustrajati i nadalje u pomaganju svojih članova, oboljelih osoba od demencije i njihovih njegovatelja te članova obitelji, jer puno je još toga u našem društvu ostalo nedovoljno dobro regulirano, od toga da ovi bolesnici još uvijek nemaju bez ograničenja dostupnu svu potrebnu standardnu farmakoterapiju, pa do nedostatnih smještajnih kapaciteta za ove bolesnike u bolnicama i domovima, te do nereguliranih prava glede invalidnosti koju bolest donosi. Punopravnim sudjelovanjem u krovnim udrugama kao što su Alzheimers Disease International, Alzheimer Europe i European Brain Council, HUAB aktivno sudjeluje u kreiranju nacionalne, ali i globalne politike skrbi za oboljele od AB i njihovih obitelji. Zaključno se može kazati da je u dosadašnjih 15 godina rada HUAB-a, kao nevladine neprofitne organizacije, napravljeno puno na planu podizanja svjesnosti o AB te poboljšanju kvalitete života oboljelih, njegovatelja i njihovih obitelji, no pred volonterima Udruge svakako je još puno toga za što se još trebaju izboriti, kako bi svojim članovima olakšali život s ovom teškom bolešću.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Puni text rada: 735671.Poster_Mimica_4.pdf (tekst priložen 28. Srp. 2015. u 20:23 sati)
Upisao u CROSBI: Ninoslav Mimica (nmimica@mef.hr), 28. Stu. 2014. u 10:18 sati
Napomene:
Indexed / Abstracted in: SCOPUS