crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 739403

Zbornik radova

Autori: Kapetanović, Damir; Vardić Smrzlić, Irena; Valić; Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Naslov: Izolacija bakterija kvarenja iz lubina uzgajanih u Jadranskom moru
( Isolation of spoilage bacteria from European seabass reared in the Adriatic Sea )
Izvornik:
Skup: 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 27-28.11.2014.
Ključne riječi: lubin; marikultura; Jadransko more; bakterije kvarenja
( European seabass; mariculture; Adriatic Sea; spoilage bacteria )
Sažetak:
Lubin (Dicentrarchus labrax) je jedna od glavnih komercijalnih ribljih vrsta u hrvatskoj marikulturi. Kvaliteta mesa lubina čini ga popularnim i vrlo traženim na tržištu diljem svijeta. Na europskom tržištu potražnja za svježim lubinom u posljednjem desetljeću se povećala, a time i potreba za istraživanjem bakterija kvarenja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi bakterije kvarenja lubina uzgajanih u Jadranskom moru. Istraživanje je provedeno na tri uzgajališta lubina u južnom, srednjem i sjevernom Jadranu, tijekom dvije sezone (proljeće i jesen) u razdoblju 2003. - 2010. godine. Uzorci za bakteriološku analizu uzeti su kao brisevi sa škrga i kože uporabom štapića sa sterilnim pamučnim vrhom (Eurotubo), kao i pomoću sterilne bakterijske eze iz slezene, jetre i bubrega. Svi uzorci su inokulirani na DifcoTM Triptic Soy Agar (BD), uz dodatak 1% NaCl i na DifcoTM TCBS Agar (BD). Izolirani sojevi su karakterizirani pomoću API testova (Bio Merieux) i identificirani uporabom APILAB Plus identifikacijskog softvera (bio Merieux), dok je identifikacija izoliranih sojeva Vibrio provedena pomoću molekularnih metoda. Bakterijska flora kvarenja riba sastoji se uglavnom od Gram negativnih bakterija pa tako i kod lubina iz uzgoja u Jadranu, a neke od njih su iz rodova Pseudomonas, Moraxella i Vibrio. Stenotrophomonas maltophilia, poznati uzročnik kvarenja ribe putem povećanja udjela kadaverina i histamina, utvrđena je u lubina južnog i sjevernog Jadrana. Vibrio alginolyticus, povezan je s tvorbom histamina, utvrđen je kao jedini izolirani Vibrio kod lubina u Jadranu tijekom ovog istraživanja. Micrococcus i Staphylococcus su Gram pozitivne bakterije, čija je litička aktivnost poznata, a dio su bakterijske zajednice analiziranih lubina.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Nije objavljen
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 098-0982934-2752
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Geologija,Biologija,Veterinarska medicina
Upisao u CROSBI: Damir Kapetanović (Damir.Kapetanovic@irb.hr), 9. Pro. 2014. u 13:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4