Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 740186

Zbornik radova

Autori: Kovčo Vukadin, Irma
Naslov: Nasilno ponašanje prema djelatnicima kaznionica i zatvora u Hrvatskoj
( Violent behavior toward prison and jail staff )
Izvornik: V. znanstveno - stručni skup posvećen pitanjima nasilja "e-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u kviru novih medija" / Babić Čikeš, Ana, Krupić, Dino, Šincek Daniela (ur.). - Osijek : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku , 2014. 23-23 (ISBN: 978-953-314-075-9).
Skup: V. znanstveno - stručni skup posvećen pitanjima nasilja "e-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 2629.11. 2014.
Ključne riječi: nasilje; zatvorsko osoblje; Hrvatska
( violence; prison taff; Croatia )
Sažetak:
Nasilje u penalnim ustanovama nije neobična pojava. Dapače, obzirom da u penalnim ustanovama kaznu zatvora izvršavaju i počinitelji teških kaznenih djela nasilja, donekle se čak i očekuje da nasilje bude prisutnije u ustanovama gdje je veća koncentracija osoba nasilnog ponašanja. Odsjek za kriminologiju i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav su 2011. proveli istraživanje s ciljem utvrđivanja incidencije i okolnosti različitih oblika nasilnog ponašanja u hrvatskim kaznionicama i zatvorima. Ispitivalo se nasilno ponašanje koje se dešava među zatvorenicima, nasilno ponašanje zatvorenika prema djelatnicima kaznionica i zatvora i legalni oblici prisile (sredstva prisile) koju po zakonskom ovlaštenju primjenjuju djelatnici službe osiguranja prema zatvorenicima. Uzorak su činili zatvorenici (N=401), djelatnici službe osiguranja (N=262) i djelatnici ostalih službi u kaznionicama i zatvorima koji su u svakodnevnom kontaktu sa zatvorenicima (N=202). Korištena su 3 anketna lista (za svaki pojedini subuzorak) koji su se sastojali od slijedećih instrumenata: popis različitih oblika nasilnog ponašanja (iskustvo viktimizacije, okolnosti i posljedice), upitnik agresivnosti (Buss i Perry, 1992) i opći socio-demografski podaci (za sve subuzorke), samoiskaz nasilnog ponašanja prema drugim zatvorenicima, doživljena primjena sredstava prisile (subuzorak zatvorenika), skala zadovoljstva poslom (Griffin, 2006) (subuzorak svih djelatnika) te skala kritičnih incidenata (Kercher i Martin, 1975) i primjena sredstava prisile (subuzorak djelatnika službe osiguranja). Za potrebe ovog rada se analizira doživljeno nasilje u uzorku djelatnika kaznionica i zatvora, te se utvrđuje postojanje razlika u doživljenom nasilju obzirom na spol, duljinu staža, vrstu službe i vrstu ustanove.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Irma Kovčo (irma.kovco.vukadin@erf.hr), 11. Pro. 2014. u 16:53 sati