crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 742002

Zbornik radova

Autori: Banov, Estela; Ćutić Gorup, Maja
Naslov: Suvremene usmene predaje kao spremišta kolektivnog pamćenja
( Contemporary Legends as a Repository of Collective Memory )
Izvornik: Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura // On legend: folkloristic and interdisciplinary aspect / Marks, Ljiljana i Rudan, Evelina (ur.). - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku , 2014. 5-6 (ISBN: 978-953-6020-96-6).
Skup: Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura // On legend: folkloristic and interdisciplinary aspect
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 13-14.11.2014.
Ključne riječi: Suvremene usmene predaje ; pamćenje ; terenski rad ; identitet zajednice
( Contemporary legends ; memory ; field work ; identity of a community )
Sažetak:
Terenski rad i tonsko snimanje usmene građe bitan su dio u prikupljanju materijala za analizu i dalje istraživanje u različitim društvenim i humanističkim znanostima. Iskustvo bilježenja usmenih kazivanja može pomoći u razumijevanju mehanizama funkcioniranja usmene književnosti i tradicijske kulture, a usmeni iskazi sudionika povijesnih događaja predstavljaju jedan od povijesnih izvora. Nadalje, uključivanje studenata u istraživački proces bitan je dio sveučilišne nastave i pripreme za obrazovanje budućih filologa i povjesničara kao i etnologa. Metoda terenskog rada koja se koristi kao oblik samostalnih istraživačkih zadataka za studente na Odsjeku za kroatistiku i Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dovela je do sabiranja primjera usmene prozne građe koji svjedoče o suvremenosti i prošlosti kazivača. Iako su kazivanja o životu najbrojniji narativni oblici do kojih se takvim tipom zapisivanja građe dolazi, među zapisima se pojavljuju i klasične etiološke predaje, a ponekad i urbane legende kao novije transformacije usmenog oblika. U suvremenim se terenskim zapisima usmenih narativnih oblika često bilježe predaje koje čuvaju vjerovanja i oblikuju specifičnu sliku stvarnosti karakterističnu za pojedine lokalne zajednice te dobne ili rodne skupine unutar njih. U radu ćemo analizirati primjere predaja i kazivanja o životu u kojima je kondenzirano iskustvo pamćenja o zbivanjima relevantnim za identitet zajednice u prošlosti i iskustvo pripadnosti skupini koja dijeli slične vrijednosti. Situacija kontakta s bliskom osobom, ponekad i mlađim članom obitelji, može biti poticajni kontekst za usmenu produkciju usmenih kazivanja iz svakodnevnog života, tradicionalnih predaja te oblika svjedočenja o povijesno relevantnoj građi. Stoga je uključivanje studenata u ovakav oblik istraživanja višestruko plodna situacija: građa sabrana u ovakvom intimnijem okruženju nerijetko je oblikovana s više truda i želje kazivača da se iz pamćenja izdvoje relevantni trenuci iz prošlosti, uključivanje u istraživački postupak omogućava stjecanje iskustava o istraživačkom procesu, a nerijetko se kroz ovakvo istraživanje stječe nove spoznaje relevantne iz interdisciplinarne perspektive.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 13.04.1.3.20
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija,Povijest
Upisao u CROSBI: Estela Banov (ebanov@ffri.hr), 16. Pro. 2014. u 20:12 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4