crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 743967

Zbornik radova

Autori: Šarić, Jandre; Raboteg-Šarić, Zora
Naslov: Uloga obiteljskih prilika tijekom odrastanja i ranog sukoba sa zakonom u objašnjenju ustrajnosti vršenja nasilnih i nenasilnih kaznenih djela
( The role of family circumstances while growing up and early conflict with the law in explaining the persistence of committing violent and non-violent criminal acts )
Izvornik: 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Kako obrazovanju dodati boju? Uloga i izazovi za psihologe - Knjiga sažetaka / Pavlin-Bernardić, N ; Jokić, B. ; Lopižić, J., Putarek, V., Vlahović-Štetić, V. (ur.). - Rovinj : 978-953-55079-4-9 , 2014. 228-228.
Skup: 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Kako obrazovanju dodati boju? - uloga i izazovi za psihologe -
Mjesto i datum: Rovinj, Hrvatska, 5-8.11.2014
Ključne riječi: rana socijalizacija; kriminalna aktivnost; recidivizam; vrsta kaznenog djela; zatvorenici
( early socialization; criminal activity recidivism; type of criminal offense; prisoners; )
Sažetak:
Važnost obiteljskog okruženja u stvaranju i oblikovanju rizičnih i zaštitnih čimbenika za pojavu antisocijalnog i kriminalnog ponašanja navodi većina razvojnih teorija kriminaliteta. Rezultati niza istraživanja pokazuju povezanost različitih obiteljskih varijabli s ranom dobi uključivanja u kriminalno ponašanje koje predstavlja jedan od najrizičnijih čimbenika za pojavu učestalog kriminala kao i vršenje teških kaznenih djela. Među rezultatima provedenih istraživanja postoji neslaganje o stupnju i smjeru povezanosti pojedinih obiteljskih varijabli s vrstom kaznenog djela. Cilj ovog rada je utvrditi u kolikoj mjeri obiteljske prilike tijekom odrastanja i dob prvog sukoba sa zakonom objašnjavaju učestalost vršenja nasilnih i nenasilnih kaznenih djela. Sudionici istraživanja bili su zatvorenici (N=4271) koji su prošli postupak dijagnostike na početku izdržavanja kazne. Podaci o obiteljskim prilikama tijekom odrastanja (sociodemografski podaci i podaci koji ukazuju na obiteljsku patologiju) prikupljeni su kroz intervjue i sudsku dokumentaciju. Podaci o dobi prvog sukoba sa zakonom, ranijoj osuđivanosti te vrsti kaznenih djela prikupljeni su iz sudske dokumentacije. Rezultati su obrađeni hijerarhijskim regresijskim analizama s brojem sudskih presuda do dolaska na izdržavanje kazne kao kriterij varijablom te dobi prvog sukoba sa zakonom i obiteljskim prilikama tijekom odrastanja kao prediktorima. Rano uključivanje u kriminal pokazalo se značajnim prediktorom ustrajnosti vršenja i nasilnih i nenasilnih kaznenih djela. Od obiteljskih varijabli, značajni prediktori ustrajnosti vršenja nasilnih kaznenih djela bili su kriminal roditelja, grubo zanemarivanje odgoja djece i izostanak očevih redovitih primanja, dok se ustrajnost vršenja nenasilnih kaznenih djela može najbolje objasniti alkoholizmom roditelja i izostankom očevih redovitih primanja. Rezultati se razmatraju u okviru razvojnih teorija kriminalnog ponašanja te s obzirom na njihove praktične implikacije za prevenciju kriminalnog ponašanja i resocijalizaciju zatvorenika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zora Raboteg-Šarić (zora@pilar.hr), 22. Pro. 2014. u 13:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4