crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 745135

Časopis

Autori: Šimić, Marinka
Naslov: O utjecaju govornoga jezika u hrvatskoglagoljskim rukopisima (Na primjeru Akademijina brevijara, HAZU III c 12)
( On the influence of the spoken language in Croato-glagolitic manuscripts (On the example of the Academia Breviary, HAZU III c 12) )
Izvornik: Kirilometodievistika (1409-9861) 8 (2014); 7-25
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Akademijin brevijar; hrvatskoglagoljski rukopisi; istarski rukopisi; crkvenoslavenski jezik hrvatske redakcije; čakavsko narječje
( Academia Breviary; Croato-glagolitic manuscripts; Istrian manuscripts; Church Slavonic language of Croatian redaction; Chakavian dialect )
Sažetak:
U radu se iznose pojedina jezična obilježja Akademijina brevijara (Arhiv HAZU III c 12), hrvatskoglagoljskoga rukopisa iz 1384. godine za koji se pretpostavlja da je pisan u Istri. Dijelovi toga brevijara: Psaltir s kanticima, Komunal i Kalendar, uz neke oficije, nisu pisani posve ujednačenim jezikom: prvi dio je pisan crkvenoslavenskim jezikom hrvatske redakcije s neznatnim utjecajem govornoga jezika (čakavskoga), dok u drugome dijelu nalazimo znatno više govornih elemenata na svim jezičnim razinama. To potvrđuje da su pojedine govorne osobine čakavskoga narječja unošene ne samo u hrvatskoglagoljske neliturgijske, nego i u liturgijske rukopise počevši već od 14. stoljeća. U ovom se prilogu upozorava na neka jezična obilježja koja potvrđuju da je BrAc istarski rukopis, što posebice izraženo u drugome dijelu rukopisa.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: O utjecaju govornoga jezika u hrvatskoglagoljskim rukopisima (Na primjeru Akademijina brevijara, HAZU III c 12)
Upisao u CROSBI: Marinka Šimić (marinka.simic@stin.hr), 31. Pro. 2014. u 11:48 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4