crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 745735

Zbornik radova

Autori: Duvnjak, Ivana
Naslov: Narcizam u odnosu na fotografiranje sebe
( Narcissism and photographing themselves )
Izvornik: V. znanstveno – stručni skup posvećen pitanjima nasilja "e-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija / Babić Čikeš, Ana ; Krupić, Dino ; Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Osijek , 2014. 19-20 (ISBN: 978-953-314-075-9).
Skup: V. znanstveno – stručni skup posvećen pitanjima nasilja "e-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 26.-29.11.2014.
Ključne riječi: narcizam; fotografiranje sebe; društvene mreže
( narcissism; photographing themselves; social networks )
Sažetak:
Način na koji će se pojedinac ponašati na društvenim mrežama je pod snažnim utjecajem njegovih osobina ličnosti, kao i ponašanje u svakodnevnom životu. Društvene mreže s jedne strane omogućuju slobodu izražavanja, a s druge strane kontrolu nad samoprezentacijom. Cilj istraživanja bio je ispitati učestalost i razloge fotografiranja sebe u kontekstu korištenja društvenih mreža te ispitati razinu narcizma s obzirom na objavljivanje vlastitih fotografija. U istraživanju su sudjelovale 132 studentice preddiplomskog i diplomskog studija Filozofskog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u dobi od 19 do 26 godina (M = 20.9 ; SD = 1.16). U istraživanju je korišten upitnik NPI – 40 (The Narcissistic Personality Inventory ; Raskin i Terry, 1988) za mjerenje narcizma na nekliničkom uzorku te upitnik za ispitivanje aktivnosti na društvenim mrežama koji je sastavljen za potrebe istraživanja. Istraživanjem je ustanovljeno kako 98.5% sudionica ima otvoren korisnički račun barem na jednoj društvenoj mreži. Najveći broj sudionica, njih 25% navodi kako mobitelom fotografiraju najmanje jednom mjesečno, dok ih 11.4% navodi više puta dnevno. Sudionice najčešće fotografiraju sebe zato što žele podijeliti fotografiju na društvenoj mreži (29.5%) i iz dosade (30%). Ustanovljena je statistički značajna razlika (t(123) = -2.014, p < .05) u razini narcizma između sudionica koje objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama i onih koje ne objavljuju, pri čemu sudionice koje objavljuju svoje fotografije imaju značajno višu razinu narcizma. Povećanjem popularnosti društvenih mreža postavlja se pitanje kako se i na koji način putem njih manifestiraju osobine ličnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Duvnjak (iduvnjak@ffri.hr), 5. Sij. 2015. u 16:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4