crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 745883

Zbornik radova

Autori: Marinić, Damir
Naslov: Neke psihosocijalne odrednice percepcije nasilja na društvenim mrežama
( Some psycho-social determinants of perception of violence on social networks )
Izvornik: e- nasilje – IZAZOVI PROUČAVANJA I PREVENIRANJA NASILJA U OKVIRU NOVIH MEDIJA / Babić-Čikeš, Ana ; Krupić, Dino ; Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet u Osijeku , 2014. 62-62 (ISBN: 978-953-314-054-4).
Skup: e- nasilje – IZAZOVI PROUČAVANJA I PREVENIRANJA NASILJA U OKVIRU NOVIH MEDIJA (V. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP POSVEĆEN PITANJIMA NASILJA)
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 26-29.11.2014.
Ključne riječi: internetsko nasilje; psihosocijalne odrednice; percepcija nasilja
( online violence; psycho-social determinants; perception of violence )
Sažetak:
Psihičko i verbalno nasilje na internetu sve je zastupljeniji fenomen koji sve intenzivnije zaokuplja kako znanstvene krugove, tako i širu javnost, posebice medije. Unatoč velikoj senzibiliziranosti javnosti na nasilje, istraživanja pokazuju o sve većoj učestalosti nasilja na internetu, koje zbog svojih osobitosti – znatno širi krug ljudi koji svjedoči internetskom nasilju, znatno brže širenje informacija (tzv. viralno širenje), te dugotrajna prisutnost informacija na internetu – ima jednako značajno ozbiljnije posljedice po žrtvu, ali i po počinitelja nasilja. Ipak, za takav učinak najodgovorniji su promatrači tog nasilja, koji često širenjem („prosljeđivanjem“) nasilnog sadržaja na internetu i sami postaju počinitelji, i tako pojačavaju pogubne učinke nasilnog sadržaja u internetskom okruženju, posebice društvenim mrežama. Stoga je cilj ovoga rada razmotriti utjecaj nekih od glavnih psihosocijalnih faktora (prije svega efekt disinhibicije i osobitosti ponašanja na internetu) na percepciju nasilja na internetu. Istraživanjem su obuhvaćeni studenti Sveučilišta u Osijeku, a u istraživanju je korištena online verzija upitnika koju su sudionici primili na svoje e-mail adrese. U radu se također, na osnovi dobivenih rezultata, navode i neke smjernice za oblikovanje edukativnog programa prevencije i suzbijanja internetskog nasilja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Damir Marinić (dmarinic@ffos.hr), 7. Sij. 2015. u 00:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4