crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 745923

Zbornik radova

Autori: Kolundžić, Aleksandar; Košćec-Đuknić, Adrijana
Naslov: Sindrom sagorijevanja kod zagrebačkih studenata – Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS)
( Burnout Syndrome Among Students of Zagreb University – Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS) )
Izvornik: 22. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Pavlin-Bernardić, Nina ; Jokić, Boris ; Lopižić, Josip ; Putarek, Vanja ; Vlahović-Štetić, Vesna (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2014. 182-182 (ISBN: 978-953-55079-4-9).
Skup: 22. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Rovinj, Hrvatska, 5-8.11.2014.
Ključne riječi: sindrom sagorijevanja; stres; Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS)
( burnout syndrome; stress; Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS) )
Sažetak:
Sindrom sagorijevanja prvenstveno je istraživan u radnoj populaciji, pogotovo u zaposlenika čija zanimanja uključuju nekakav oblik rada s ljudima. U novije vrijeme ovaj se sindrom istražuje i u drugim populacijama, pa tako i u studentskoj. Iako studenti nisu formalno zaposleni, njihova uključenost u pohađanje predavanja, polaganje ispita i izvršavanje različitih specifičnih zadataka može se smatrati oblikom rada. Također, veliki se broj studenata uključuje i u povremene i privremene honorarne poslove kao i razne oblike volontiranja. Studenti su stoga opterećeni velikim akademskim i neakademskim zahtjevima. No, sindrom sagorijevanja kod studenata prvenstveno je vezan uz akademske obaveze i odnosi se na osjećaj iscrpljenosti zbog zahtjeva studija, cinični stav prema studiju te percepciju vlastite nekompetentnosti kao studenta. Maslach Burnout Inventory–Student Survey (MBI-SS) razvijen je 2002. godine i predstavlja jedan od najčešće korištenih instrumenata za procjenu sagorijevanja kod studenata. MBI-SS sastoji se od 16 čestica koje formiraju tri faktora: Iscrpljenost, Cinizam i Akademska efikasnost. U sklopu ovog istraživanja upitnik je preveden na hrvatski jezik i primijenjen na uzorku 1435 studenta s 15 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu su utvrđene neke psihometrijske karakteristike upitnika. Pouzdanost upitnika je vrlo dobra te iznosi α = 0, 88 za Iscrpljenost, α = 0, 80 za Cinizam te α = 0, 78 za Akademsku efikasnost. Faktorska analiza pokazala je postojanje tri međusobno povezana faktora koji objašnjavaju 60, 58% varijabiliteta manifestnih varijabli, što je u skladu s očekivanjima. Čestice pod brojem 11 i 13 nisu pokazale zasićenje s faktorima prema teorijskim očekivanjima te u tom pogledu postoje neka odstupanja. Hrvatska verzija MBI-SS upitnika u najvećoj se mjeri podudara s originalnom verzijom upitnika i dosadašnjim prijevodima te se stoga pokazuje vrijednim i korisnim alatom za procjenu sagorijevanja kod studenata stoga predlažemo daljnja istraživanja koja će opravdati njegovu uporabu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Adrijana Košćec Đuknić (akoscec@hrstud.hr), 7. Sij. 2015. u 09:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4