crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 746004

Zbornik radova

Autori: Maričić, Antonija, Burić, Ivana, Štambuk, Marina, Tadić, Maja
Naslov: Procjena straha od javnog nastupa i stanja anksioznosti prije, tijekom, nakon i neovisno od javnog nastupa
( Assessment of public-speaking fear and state anxiety before, during, after and independently of situation of public speaking )
Izvornik: 19. dani psihologije u Zadru / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Znanstvena knjižnica Zadar , 2014. (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: 19. dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29.-31.05.2014.
Ključne riječi: strah od javnog nastupa; anksioznost; ponovljena mjerenja
( fear of public speaking; anxiety; repeated measures )
Sažetak:
Strah od javnog nastupa je najčešća vrsta straha u općoj populaciji, povezana sa slabijim socijalnim funkcioniranjem, te nižim obrazovnim postignućem (Pull, 2012). Njegova prisutnost posebno može otežavati obrazovni proces studenata/ica, koji često zahtjeva javnu izloženost i nastupe. S ciljem boljeg razumijevanja pojave tog straha kod studenata/ica, uslijed spomenutih zahtjeva, provedeno je ovo istraživanje. 59 studenata Sveučilišta u Zagrebu sudjelovalo je u istraživanju u prirodnim uvjetima, gdje je studentsko izlaganje bilo obavezno u sklopu kolegija i donosilo kolegijske bodove. Istraživanjem se nastojalo utvrditi postoje li razlike u procjeni straha od javnog nastupa ovisno je li procjena prethodila situaciji javnog nastupa ili je bila neovisna od te potencijalno anksizone situacije. Zatim, nastojale su se utvrditi razlike koje se javljaju uzmeđu osoba niže i više izraženog straha od javnog nastupa u razini anksioznosti prije, za vrijeme, te nakon javnog nastupa, kao i neovisno o toj situaciji. Provjerene su razlike između istih skupina sudionika u njihovim procjenama samog iskustva nastupa, kroz čestice ustrašenosti, samopouzdanja, opuštenosti i zadovoljstva. Dobiveni rezultati upućuju na to da je uobičajena reakcija studenata/ica u situaciji neposredno prije izlaganja povišena anksioznost, kao i precjenjivanje svog straha od javnog nastupa. Istovremeno, kod osoba koje imaju izraženiji strah od javnog nastupa prisutna je i izraženija razina anksioznosti, koja traje, osim prije, i za vrijeme izlaganja, te djelomično nakon. Također, tijekom samog izlaganja ove osobe su ustrašenije, manje samopouzdane i opuštene, no jednako su zadovoljne svojim izlaganjem kao i one koje imaju manje izražen strah od javnog nastupa. Dobivene rezultate moguće je interpretirati u smjeru intervencija koje studentima/icama mogu olakšati situacije javnog nastupa.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Antonija Maričić (amaricic@hrstud.hr), 7. Sij. 2015. u 12:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4