crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 746201

Zbornik radova

Autori: Lučanin, Damir; Despot Lučanin, Jasminka
Naslov: Generacijske promjene u psihosocijalnim i zdravstvenim značajkama starijih osoba i implikacije za pružatelje psihosocijalne skrbi.
( Generation changes in psychosocial and health characteristics of old persons and implications for care services providers )
Izvornik: Sažetci priopćenja XIX. Dani psihologije u Zadru, 29.-31. svibnja 2014 / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju , 2014. 118-118 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: XIX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29.-31.05.2014.
Ključne riječi: starije osobe; generacijske promjene; psihosocijalne varijable; zdravstvene varijable; psihosocijalna skrb
( old persons; generation changes; psychosocial variables; health variables; care services )
Sažetak:
Stručna skrb za starije osobe podrazumijeva procjenu, praćenje i prilagodbu usluga skrbi promjenjivim potrebama svake osobe. Ulogu psihosocijalnih čimbenika u predviđanju zdravlja i duljine života u starosti pokušali su protumačiti različiti teorijski modeli, ali u tim modelima nema podataka o generacijskim razlikama u povezanostima među spomenutim pojavama. Generacijske razlike važno je pratiti u svrhu boljeg planiranja skrbi za starije osobe, jer se može pretpostaviti da se potrebe mijenjaju na pojedinačnoj razini, ali i generacijski. Cilj rada je provjeriti razlike u psihosocijalnim obilježjima i pokazateljima zdravlja starijih osoba i trendovima promjena za različite generacijske skupine radi boljeg planiranja usluga psihosocijalne skrbi. Usporedbom podataka prikupljenih na uzorcima tri dobne skupine osoba starijih od 65 godina u tri različita vremenska perioda promatranja: 1979. god. 152 sudionika, 1994. god. 186 sudionika i 1998. god. 814 sudionika, provjerene su razlike u sociodemografskim varijablama te u samoprocjeni zdravstvenog stanja, zastupljenosti psihosomatskih tegoba i funkcionalnoj sposobnosti. Utvrđene su generacijske razlike u smjeru bolje samoprocjene zdravlja i funkcionalne sposobnosti te manje psihosomatskih tegoba u mlađim generacijama ispitanih starijih osoba. Pokazali su se specifični efekti sociodemografskih varijabli, osobito spola, na promatrane psihosocijalne varijable u različitim generacijskim skupinama. Neki od podataka ukazuju na kontinuitet promjena s dobi, neovisno o generacijskoj pripadnosti. Utvrđene trendove promjena za različite generacijske skupine trebalo bi uzeti u obzir pri planiranju usluga psihosocijalne skrbi za starije osobe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Jasminka Despot Lučanin (jdespot@hrstud.hr), 7. Sij. 2015. u 21:27 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4