crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 746830

Zbornik radova

Autori: Leš, Tamara; Babarović, Toni; Šverko, iva
Naslov: Validacija hrvatske verzije Hoganovog upitnika ličnosti (HPI)
( The validity of Croatian version of Hogan Personality Inventory (HPI) )
Izvornik: IXI. Dani psihologije u Zadru - Knjiga sažetaka / Slišković, A. (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2014. .
Skup: IXI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29.-31. 05. 2014.
Ključne riječi: Hoganov upitnik ličnosti (HPI); RIASEC tipovi interesa; HEXACO dimenzije ličnosti; akademski uspjeh; zadovoljstvo studijem
( Hogan personality Inventory (HPI); RIASEC interest types; HEXACO personality dimensions; academic achievement; study satisfaction )
Sažetak:
Hoganov upitnik ličnosti (HPI ; Hogan i Hogan, 1992) razvijen je na temelju Modela velikih pet (Goldberg, 1990) i Peterofaktorskog modela ličnosti (McCrae i Costa, 1987), u sklopu socioanalitičke teorije ličnosti. Primarno je namijenjen korištenju u profesionalnoj selekciji i donošenju odluka vezanih uz karijeru. Mjeri sedam temeljnih dimenzija ličnosti: I. Prilagođenost, II. Ambicioznost, III. Društvenost, IV. Interpersonalna osjetljivost, V. Razboritost, VI. Intelektualna znatiželja, VII. Sklonost učenju. HPI je preveden s engleskog jezika, a prijevod je odobren od autora. Hrvatska verzija upitnika, kao i original, sadrži 206 čestica, koje se grupiraju u 41 subskalu te 7 primarnih skala. Istraživanje je provedeno na uzorku od 367 studenata različitih fakulteta. U svrhu provjere pouzdanosti upitnika, izračunati su koeficijenti unutarnje konzistencije (Cronbach α) subskala upitnika. Za provjeru konstruktne valjanosti upitnika utvrđena je faktorska struktura upitnika, provjerene su spolne razlike na skalama upitnika, utvrđen je odnos skala upitnika s RIASEC tipovima interesa, s HEXACO dimenzijama ličnosti, te s uspjehom na studiju i zadovoljstvom studijem. Dobivena pouzdanost skala je visoka i varira od , 68 do , 88. Sedmofaktorska struktura upitnika odstupa u određenoj mjeri od očekivane, no sadržajno je logična i interpretabilna. Provjerom spolnih razlika utvrđeno je da muškarci postižu više rezultate na skalama Prilagođenosti, Ambicioznosti i Intelektualne znatiželje, a žene na skalama Interpersonalne osjetljivosti, Razboritosti i Sklonosti učenju, što je u skladu s očekivanjima. Od devet pretpostavljenih povezanosti s RIASEC tipovima interesa, potvrđeno je pet. Razlike na skalama HPI-a s obzirom na tip interesa pohađanog fakulteta većim dijelom prate navedene povezanosti. Od sedam skala HPI-a, četiri imaju najvišu povezanost s očekivanom HEXACO dimenzijom. S uspjehom na studiju povezane su Razboritost i Ambicioznost, a sa zadovoljstvom studijem Prilagođenost i Ambicioznost. Na temelju rezultata zaključeno je da hrvatska verzija HPI-a ima, osim odstupanja faktorske strukture, zadovoljavajuće metrijske karakteristike. Preporučuje se daljnja provjera faktorske strukture na uzorku odraslih zaposlenih osoba, kako bi se u potpunosti opravdala njegova uporaba u narednim istraživanjima ili praksi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 1229
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Toni Babarović (Toni.Babarovic@pilar.hr), 9. Sij. 2015. u 12:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4