crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 746878

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Tuhtan Grgić, Iva
Naslov: Specifičnosti ugovora o doživotnom uzdržavanju u korist trećega
( Specifics of the Lifelong Support Contract in Favour of the Third Party )
Knjiga: Liber amicorum in honorem Vilim Gorenc
Urednik/ci: Slakoper, Zvonimir
Izdavač: Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Grad: Rijeka
Godina: 2014
Raspon stranica:: 377-394
Ukupni broj stranica u knjizi:: 439
ISBN: 978-953-8034-02-2
Ključne riječi: ugovor o doživotnom uzdržavanju, ugovaranje u korist trećega, primatelj uzdržavanja, ugovaratelj uzdržavanja, raskid ugovora
( lifelong support contract, contracting in favour of a third person, recipient of support, provider of support, termination of contract )
Sažetak:
Potreba sveobuhvatne analize specifičnosti ugovora o doživotnom uzdržavanju u korist trećega proizlazi ne samo iz dugogodišnje sudske prakse koja je na ove specifičnosti ukazivala i koje je pravna teorija usputno prepoznavala, nego tim više iz razloga što su novim zakonskim odredbama stvorene još veće dvojbe, koje proizlaze iz nepreciznog određivanja i nedosljednog korištenja naziva ugovornih strana i trećega u čiju je korist uzdržavanje ugovoreno, time što se ugovaratelja uzdržavanja i treću osobu u čiju je korist ovo ugovoreno označava istim pojmom: primatelj uzdržavanja. Nepoštivanje ovog temeljnog nomotehničkog postulata otvara niz pitanja, od kojih se najznačajnije odnosi na trenutak prijenosa prava vlasništva i drugih prava na davatelja uzdržavanja, čemu je u radu posvećena posebna pažnja. Prilikom određivanja ovog trenutka, po mišljenju autorice, treba krenuti od klasičnog ugovora o doživotnom uzdržavanju kod kojega je prijenos prava vezan za trenutak smrti ugovaratelja uzdržavanja, dakle osobe koja je vlasnik ili nositelj prava. Zaključenje ugovora u korist trećega od značaja je samo u pogledu osobe kojoj se obveza uzdržavanja treba ispunjavati, a ne i u odnosu na trenutak prijenosa prava. Posebnosti ugovora o doživotnom uzdržavanju u korist trećega dolaze do izražaja i kod prestanka ugovora u slučajevima kada ugovaratelj uzdržavanja umre prije beneficijara. U tim je slučajevima sudska praksa pravo na raskid ugovora zbog nepodnošljivosti zajedničkog života i neispunjenja obveze priznavala i trećoj osobi u čiju je korist uzdržavanje ugovoreno. Analiza sudske prakse i pravne teorije upućuje na potrebu reguliranja otvorenih pitanja na način koji bi ugovornim stranama i trećoj osobi u čiju je korist ugovoreno uzdržavanje dao veću pravnu sigurnost, definirajući na nedvojben način njihova prava i obveze. U tom su smislu u radu dani prijedlozi de lege ferenda.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Iva Tuhtan Grgić (ituhtan@pravri.hr), 9. Sij. 2015. u 15:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4