crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 748052

Zbornik radova

Autori: Gantner, Vesna; Mijić, Pero; Baban, Mirjana; Solić, Drago
Naslov: Sastav masti u mlijeku različitih vrsta
( Milk fat composition of various species )
Izvornik: Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). - Osijek : Grafika Osijek , 2014. 56-57 (ISBN: 978-953-7871-33-8).
Skup: 4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12.12.2014.
Ključne riječi: različite vrste; ukupni sastav mlijeka; sastav masti u mlijeku
( mammalian species; overall milk composition; fat milk composition )
Sažetak:
Mlijeko, kao esencijalni izvor hranjiva za mladunčad, značajno se razlikuje ovisno o vrsti. U ljudskoj prehrani svježe mlijeko i mliječne prerađevine važan su izvor bjelančevina, masti i energije i predstavljaju bitan udio u svakodnevnim obrocima. Kravlje mlijeko dominira u svjetskoj proizvodnji s 85% ukupne proizvodnje mlijeka. Obzirom na doprinos svjetskoj proizvodnji, slijede ga mlijeko bivola, koza, ovaca, kobila te magarica. Vezano uz konzumaciju mlijeka problemi se mogu javiti u dojenčadi u slučaju pojave alergije na kravlje mlijeko. U ovom je radu kompariran ukupni te sastav masti u mlijeku sa aspekta sličnosti sa majčinim mlijekom. Značajne su razlike utvrđene u pogledu energetske vrijednosti, te sadržaja masti, laktoze, bjelančevina i pepela. Obzirom na strukturu membrana globula masti te veličinu globula masti sličnosti su utvrđene između mlijeka nepreživača i majčinog, dok su se isti parametri u preživača značajno razlikovali. Glede ukupnog sastava masti, značajno više vrijednosti triglicerida te značajno niže vrijednosti slobodnih masnih kiselina i fosfolipida nađene su u majčinom te mlijeku preživača komparabilno sa mlijekom magarice te kobile. Glede strukture triglicerida, sličnosti su utvrđene između majčinog te mlijeka nepreživača. Obzirom na udio slobodnih masnih kiselina, mlijeko nepreživača karakterizira niži sadržaj zasićenih i mononezasićenih, te viši sadržaj polinezasićenih masnih kiselina. Glede udjela C-18:2 i C-18:3 u mlijeku značajno više vrijednosti su pronađene u nepreživača. Glede udjela kolesterola, u mlijeku preživača utvrđene su slične vrijednosti kao i u majčinom, dok je u mlijeku nepreživača nivo kolesterola značajno niži. Uvažavajući sve navedene karakteristike ukupnog sastava te sastava masti u mlijeku, kao i probavljivost mliječnih masti, može se zaključiti da je mlijeko nepreživača pogodnije za ljudsku prehranu u odnosu na mlijeko preživača.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Upisao u CROSBI: Mirjana Baban (mbaban@pfos.hr), 16. Sij. 2015. u 11:15 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4