crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 748305

Zbornik radova

Autori: Momirović, Aleksandar; Javorina, Tanja; Borovečki Šimurina, Andreja; Orban, Mirjana
Naslov: Struktura ličnosti pacijenata savjetovališta za mentalno zdravlje
( Personality structure of Mental health counseling center patients )
Izvornik: 6. Hrvatski psihijatrijski kongres, knjiga sažetaka / Vlado Jukić (ur.). - Zagreb : 6. Hrvatski psihijatrijski kongres , 2014. 60-61.
Skup: 6. Hrvatski psihijatrijski kongres
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 9-11. 10. 2014.
Ključne riječi: struktura ličnosti; multivarijatna analiza
( personality structure; multivariate analysis )
Sažetak:
Istraživanje je provedeno na uzorku od 124 pacijenta, testirana kod psihologa u posljednjih 6 mjeseci u Savjetovalištu za mentalno zdravlje u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", i to: 62 pacijenta s dijagnozom zlouporaba opojnih droga, 56 s poremećajem ličnosti i 6 s neurozom. Primijenjene su sljedeće psihologijske tehnike: · Test sekvencijalnih („verbalnih”) kognitivnih sposobnosti SR-1, autora A. Momirovića, · Test simultanih („neverbalnih”) kognitivnih sposobnosti SM-7, autora Đ. Sučević, A. Momirović, G. Fruk i B. Auguštin, · Serija upitnika ličnosti konstruiranih pomoću računala na osnovi kibernetske teorije konativnog funkcioniranja: - Alpha – skala za mjerenje intenziteta neurotske astenije, - Sigma – skala agresivnih i impulzivnih reakcija, - Chi – skala konverzivnih neurotskih reakcija, - Delta – skala disocijativnih reakcija, - Eta – skala regresivnih reakcija i - Epsilon – skala introverzije / ekstroverzije Izračunati su parametri varijabli, matrica interkorelacija varijabli, izvedena je faktorska analiza glavnih komponenti, taksonomska analiza polarnih taksona i kanonička diskriminativna analiza. Vrijednosti na skalama patološkog ponašanja su značajno ispod populacijskih parametara, što znači da klijenti Savjetovališta za mentalno zdravlje u principu imaju nadprosječan broj psihopatoloških reakcija. Nađena je niska negativna veza između efikasnosti kontrolnih mehanizama ponašanja i rezultata na testovima sposobnosti, ona je niža nego u općoj populaciji, kao i međusobna povezanost rezultata na testovima sposobnosti, koja je inače bitno viša. Faktorskom analizom glavnih komponenti ekstrahirana su tri faktora: 1. faktor je saturiran psihopatološkim varijablama i može se identificirati kao faktor generalne patologije, 2. faktor je saturiran agresivnim i hiperaktivnim reakcijama, a 3. faktor je jasno definiran mjerama kognitivne efikasnosti. Taksonomskom analizom polarnih taksona određene su dvije taksonomske dimenzije: 1. taksonomska dimenzija je opća psihopatologija, dok je 2. dimenzija definirana agresivnim i ekstrovertiranim reakcijama, što se inače naziva primarnom agresivnošću, odnosno radi se o "zdravoj" agresiji, bez neurotskih elemanata. Navedene taksonomske dimenzije dobro razlikuju naše ispitanike s obzirom na uputnu dijagnozu. Rezultati kanoničke diskriminativne analize pokazuju jasne razlike između grupa pacijenata po intenzitetu opće psihopatologije.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 748305.poster.pdf (tekst priložen 19. Sij. 2015. u 10:29 sati)
Upisao u CROSBI: Aleksandar Momirović (aleksandar.momirovic@stampar.hr), 19. Sij. 2015. u 10:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4