crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 748403

Zbornik radova

Autori: Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Kraljičak, Jasna; Ćosić, Jasenka; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Vinković Vrček, Ivana; Štolfa, Ivna
Naslov: Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka
( Production and protecting of autochthonous Slavonian winter garlic )
Izvornik: 4. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.). - Osijek : Grafika Osijek , 2014. 85-88 (ISBN: 978-953-7871-33-8).
Skup: Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12.12.2014.
Ključne riječi: češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost
( garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity )
Sažetak:
Češnjak (Allium sativum L.)postaje sve značajnija povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Nadalje, češnjak je sastavni dio važnih autohtonih tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Većina češnjaka koja se kod nas konzumira u svježem stanju ili prerađuje podrijetlom je iz uvoza. Godišnje se uvozi oko 2000 tona češnjaka, a čest je slučaj nekontroliranog uvoza sadnog materijala iz susjednih država te proizvodnja i distribucija istog pod imenom domaćeg češnjaka.Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju češnjaka, a pogotovo lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za dovoljno brzi rast i širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Taj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje.Također, ovo istraživanje od 2012. do 2014. godine bavilo se utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz takvog i klasičnog sadnog materijala na dvijema lokacijama u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, među kojima je i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrila se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja, što nije slučaj kod uvoznog češnjaka. Takav način proizvodnje rezultirati će povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količne domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Monika Tkalec (monikat@pfos.hr), 19. Sij. 2015. u 15:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4