Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka (CROSBI ID 621444)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Kraljičak, Jasna ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka // 4. zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2014. str. 85-88

Podaci o odgovornosti

Parađiković, Nada ; Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Kraljičak, Jasna ; Ćosić, Jasenka ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Ružica ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa, Ivna

hrvatski

Uzgoj i njega autohtonog slavonskog ozimog češnjaka

Češnjak (Allium sativum L.)postaje sve značajnija povrćarska kultura jer posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Nadalje, češnjak je sastavni dio važnih autohtonih tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Većina češnjaka koja se kod nas konzumira u svježem stanju ili prerađuje podrijetlom je iz uvoza. Godišnje se uvozi oko 2000 tona češnjaka, a čest je slučaj nekontroliranog uvoza sadnog materijala iz susjednih država te proizvodnja i distribucija istog pod imenom domaćeg češnjaka.Kontinentalna Hrvatska je pogodna za proizvodnju češnjaka, a pogotovo lokalnih domaćih ozimih ekotipova koji se dobro i dugo skladište te imaju visoke prinose lukovice. Međutim, za dovoljno brzi rast i širenje proizvodnje domaćeg češnjaka potrebno je stvoriti dovoljno sadnog materijala u kratkom vremenskom periodu što je moguće in vitro umnožavanjem sadnog materijala. Taj način osigurava vrlo brzu multiplikaciju genetski identičnog kao i bez-virusnog sadnog materijala što je osnova moderne proizvodnje.Također, ovo istraživanje od 2012. do 2014. godine bavilo se utvrđivanjem najpovoljnije tehnologije uzgoja češnjaka iz takvog i klasičnog sadnog materijala na dvijema lokacijama u ovisnosti o analizi tla. U ovisnosti o faktorima istraživanja, među kojima je i više lokalnih ekotipova češnjaka, utvrila se i antioksidativna aktivnost, sadržaj fenolnih spojeva i askorbinske kiseline koji utječu povoljno na ljudsko zdravlje. Posljedično, na lokacijama kontinentalne Hrvatske u vrlo kratkom periodu moguće je dobiti kvalitetan češnjak visokih nutritivnih vrijednosti i dugog vijeka skladištenja, što nije slučaj kod uvoznog češnjaka. Takav način proizvodnje rezultirati će povećanjem kvalitete i konkurentnosti domaće proizvodnje postizanjem samodostatnosti i povećanjem izvoza domaćeg češnjaka. Na kraju, dovoljne količne domaćeg češnjaka za preradu osigurati će lakše brendiranje tradicionalnih proizvoda i njihovu prepoznatljivost.

češnjak ; in vitro razmnožavanje ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Production and protecting of autochthonous Slavonian winter garlic

nije evidentirano

garlic ; in vitro propagation ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

85-88.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. zbornik sažetaka

Kralik, Gordana

Osijek: Grafika Osijek

978-953-7871-33-8

Podaci o skupu

"Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"

poster

12.12.2014-12.12.2014

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)