crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 748643

Zbornik radova

Autori: Martinović, Drago
Naslov: Federalna televizija - zrcalo bosanskohercegovačke stvarnosti
( The Television oft the Federation of Bosnia and Herzegovina - Mirror of Bosnian and Herzegovinian Reality )
Izvornik: Nedamo te lijepa naša / Vlajki, Emil (ur.). - Laktaši : Grafomark d.o.o. , 2011. 287-297 (ISBN: 978-99955-57-27-0).
Skup: Znanstveni skup 'Hrvati u BiH danas'
Mjesto i datum: Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 04-06.03.2011.
Ključne riječi: javnost; televizija; Dnevnik; Federacija Bosne i Hercegovine
( public; Television; Dnevnik; Federation of Bosnia and Herzegovina )
Sažetak:
Javnost u Bosni i Hercegovini je, kao i društvo, duboko podijeljena, tako da svatko čita svoje novine, svatko navija za svoj klub, nema niti jednog značajnijeg povijesnog datuma kojega bi priznala i obilježavala sva tri konstitutivna naroda… Podijeljenost bosanskohercegovačkog društva je prisutna i kada se govori o gledanosti televizije. Pa tako Srbi uz PINK TV najviše gledaju Televiziju Republike Srpske jednog od bosanskohercegovačkih javnih emitera, Bošnjaci gledaju Federalnu televiziju i BHT1 ostala dva bosanskohercegovačka javna emitera, a Hrvati u najvećem broju gledaju Hrvatsku televiziju (Javna televizija Republike Hrvatske). Prema analizi sadržaja Dnevnika 2 prikazanog u ovom radu Federalna televizija još više produbljuje tu podijeljenost, iako bi javna televizija upravo promoviranjem različitosti jezika, kulture i nacije mogla imati veoma važnu ulogu u razbijanju podijeljenosti društva. Budućnost javne televizije u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri ovisi o stupnju razvoja demokracije i civilnog društva, u pravom smislu riječi prihvaćenom pojmu javnog interesa i najvažnije povjerenju u javno emitiranje koje treba biti u službi javnosti (svih građana). Prema provedenoj analizi sadržaja središnje informativne emisije Dnevnika 2 Federalne televizije potvrđena je hipoteza da se Federalna televizija nalazi u rukama jedne političke grupacije. Javni televizijski servis bi trebao biti slobodan od političkih upletanja, i u službi svih javnosti kojima je i odgovorna, a što prema analizi sadržaja Dnevnika 2 Federalne televizije nije slučaj. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima čak tri javna emitera, ali s obzirom na veliki raskorak između zakonskog okvira s jedne i prakse s druge strane (sastav uposlenih, jezična i kulturna zastupljenost triju konstitutivnih naroda…) neophodno je pristupiti novom modelu organiziranja javne televizije koji će biti primjenjiv u praksi, a na zadovoljstvo svih građana Bosne i Hercegovine.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti
Upisao u CROSBI: Drago Martinović (drago.martinovic@public.carnet.hr), 21. Sij. 2015. u 08:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4