Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 748793

Zbornik radova

Autori: Martinović, Drago
Naslov: Uloga lokalnih medija u povećanju sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika na lokalnoj razini
( Role od local Media broaden participation in public policy at local level )
Izvornik: Knjiga sažetaka - Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Znanost-duhovnost-odgovornost" / Martinović, Drago, Brkić, Marko-Antonio (ur.). - Međugorje : Fakultet društvenih znanosti Dr. Milenka Brkića Međugorje , 2014. 22-23 (ISBN: 978-9958-0910-7-0).
Skup: Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Znanost-duhovnost-odgovornost"
Mjesto i datum: Međugorje, Bosna i Hercegovina, 27.09.2014.
Ključne riječi: lokalni mediji; lokalna samouprava; participativna demokracija; sudjelovanje građana; radio postaje
( local Media; Local self-Government; participative democracy; Citizen participation; Radio stations )
Sažetak:
U posljednjih 10-ak godina lokalni mediji postali su ključni izvor informacija i alat za povećanje sudjelovanja građana u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini. Pod lokalnim medijima u ovom radu podrazumjevaju se mediji koji prate zbivanja u određenoj jedinici lokalne samouprave. Za potvrdu generalne hipoteze analizirane su programske sheme lokalnih radio postaja i proveden je dubinski intervju s predstavnicima istih radio postaja, kao i ankete s građanima u općinama/gradovima u kojima je provedeno istraživanje, a to su ukupno 13 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, 10 općina/gradova sjedišta županija u FBiH i tri grada iz Republike Srpske. Prema provedenom istraživanju lokalne radio postaje ispunjavaju svoju informativno- servisnu funkciju, ali u isto vrijeme, nisu dovoljno interaktivne i iskorištene za povećano sudjelovanje građana u kreiranju javnih politika što govori podatak da trećina analiziranih javnih radio postaja i niti jedna privatna nemaju redovitu kontakt emisiju o lokalnim temama, u kojoj sudjeluju predstavnici općinske/gradske vlasti i javnih poduzeća i ustanova, uz mogućnost sudjelovanja građana.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti
URL Internet adrese: http://konferencija.fdzmb.org/wp-content/uploads/2014/09/SCREEN_Zbornik_2014_Znanost-duhovnost-odgovornost.pdf
Upisao u CROSBI: Drago Martinović (drago.martinovic@public.carnet.hr), 21. Sij. 2015. u 20:04 sati