crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 749658

Zbornik radova

Autori: Momirović, Aleksandar
Naslov: Povezanost evociranih kognitivnih potencijala s rezultatima psihologijksih trestova
( Correlation of cognitive evoked potentials with the results of psychological tests )
Izvornik: XVI. Dani psihologije u Zadru, Sažeci radova / Anita Vulić-Prtorić, Vera Čubela Adorić, Ana Proroković, Izabela Sorić, Pavle Valerjev (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2008. 85-85 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVI. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29.-31. 05. 2008.
Ključne riječi: evocirani kognitivni potencijali; multivarijatna analiza; psihologijski testovi
( evoked cognitive potentials; multivariate analysis; psychological tests )
Sažetak:
Na malom, heterogenom uzorku (N=36, uzorak sastavljen od zdravih ispitanika, te psihijatrijskih i neuroloških pacijenata) provedeno je ispitivanje povezanosti karakteristika evociranih kogniotivnih potencijala u situaciji jednostavne senzorne diskriminacije i rezultata psihologijksih testova: Kognitivni neverbalni test i Serija upitnika ličnosti konstruiranih pomoću kompjutora. Nakon kompleksne obrade dobiveni su rezultati koji ukazuju na značajnu povezanost rezultata na kognitivnom testu i onih na upitnicima ličnosti, i to u slijedećem smislu: što je viši rezulčtat na kognitivnom testu, to je struktura ličnosti stabilnija. Povezanost kognitivnih evociranih potencijala i rezultata na testovima nije jednoznačna (dobiveno je više od jednog značajnog faktora) i može se ukratko opisati ovako: što je veća efikasnost u rješavanju kognitivnog testa i stabilnost strukture ličnosti (odnosno efikasnost konativnih regulacionih sistema), to je neuralna aktivnost u slučaju jednostavne senzorne diskriminacije manja, odnosno prisutna je manja količina šuma pri obradi senzornih informacija. S druge strane, pokazana je jasna fiziološka osnova povišenih rezultata na skali introverzije-ekstroverzije i, djelimice, agresivnosti: te vrijednosti su povezane s latencijom kognitivnih evociranih potencijala.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandar Momirović (aleksandar.momirovic@stampar.hr), 28. Sij. 2015. u 12:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4