crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752297

Zbornik radova

Autori: Buljan Flander, Gordana; Kralj, Dora; Škrlec, Nikolina
Naslov: Odgojno-obrazovno zanemarivanje i poremećaji u ponašanju
( Educational neglect and behavioral disorders )
Izvornik: Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa / Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana ; Stošić, Jasmina (ur.). - Zagreb : Printera grupa d.o.o , 2012. 301-302 (ISBN: 978-953-6418-71-8).
Skup: 8. međunarodni znanstveni skup istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 27.-29.09.2012
Ključne riječi: odgojno-obrazovno zanemarivanje; poremećaji u ponašanju
( educational neglect; behavioral disorders )
Sažetak:
Svi čimbenici koji povećavaju vjerojatnost pojave poremećaja u ponašanju i koji omogućuju da takvo ponašanje traje kroz duže vrijeme te da ono dobiva na težini, smatraju se rizičnim čimbenicima za razvoj poremećaja u ponašanju. Podrazumijevaju individualne karakteristike djeteta, karakteristike njegove obitelji i karakteristike ličnosti. U ovom radu usmjerit ćemo se na odgojno- obrazovno zanemarivanje i obiteljske karakteristike djece s poremećajima u ponašanju na kliničkom uzorku Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Cilj rada je utvrditi iskazuju li odgojno-obrazovno zanemarena djeca češće poremećaj u ponašanju u odnosu na djecu koja su emocionalno zanemarena i onu koja nisu uopće zanemarena. Također će u radu biti prikazane neke karakteristike obitelji (alkoholizam i psihičke bolesti roditelja, razvod, s kim dijete živi, broj braće i sestara) iz kojih dolaze djeca s poremećajem u ponašanju. U kliničkom uzorku djece koja su bila uključena u obradu multidisciplinarnog tima, s kojima je dijagnosticiran poremećaj u ponašanju njih 53, 8% živi s oba roditelja, 23, 3% s majkom, a 5, 3% s ocem. 12, 8% djece s poremećajem u ponašanju dolazi iz obitelji s prisutnim alkoholizmom oca, a njih 29, 6% iz obitelji razvedenih roditelja. Analiza podataka pokazala je kako među djecom koja su odgojno-obrazovno zanemarena njih 11, 8% pokazuje poremećaje u ponašanju, u skupini emocionalno zanemarene djece 7, 9%, a među djecom koja nisu zanemarena 9, 3% te nije utvrđena statistički značajna razlika u pojavnosti poremećaja u ponašanju unutar promatranih skupina. Važno je imati u vidu da se radi o kliničkom uzorku djece koja su u obradi i tretmanu Ustanove specijalizirane za psihotraumatiziranu djecu. Stoga, nije moguće donositi generalizirane zaključke za ostalu populaciju, no dobiveni rezultati mogu pomoći u daljnjem radu s djecom sličnih poteškoća i potaknuti buduća istraživanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 19. Vel. 2015. u 13:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4