crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752416

Zbornik radova

Autori: Selak Bagarić, Ella; Buljan Flander, Gordana; Tomić, Jelena; Štimac, Domagoj
Naslov: Iskustvo zlostavljanosti i suicidalnost djece i mladih
( Experience of abuse and suicidality of children and young people )
Izvornik: Knjiga sažetaka 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa / Brajša Žganec, Andreja ; Lopižić, Josip ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Dubrovnik :
Skup: 20.godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 7.-10.11.2012.
Ključne riječi: suicidalnost; zlostavljanje; djeca; adolescenti; trauma; samoozljeđivanje; bullying
( suicide; abuse; children; adolescents; trauma; self-mutilation; bullying )
Sažetak:
U poster prezentaciji se daje pregled aktualnih saznanja o utjecaju trauma na suicidalna ponašanja djece i mladih, uzimajući u obzir kapacitete djece za nošenje sa stresnim događajima, negativnim iskustvima i emocijama koje se u takvim slučajevima mogu javiti, vrsti doživljene traume i komorbiditetnim faktorima. Također, autori kao pitanje postavljaju i razumijevanje ozbiljnosti suicidalnih razmišljanja kod djece od strane odraslih, imajući u vidu da se načini samoozljeđivanja kod djece razlikuju od onih kod adolescenata, pri čemu se takva ponašanja mogu protumačiti kao nesretan slučaj, te razmatraju mogućnosti da je prisutnost i učestalnost suicidalnosti kod djece podcijenjena i zanemarena (75% roditelja djece koja su iskazivala suicidalne ideje navodi kako nisu bili svjesni ovog problema kod svoje djece). Prikazan je pregled istraživanja koja govore u prilog povezanosti doživljenog fizičkog i/ili psihičkog zlostavljanja sa suicidalnim razmišljanjima mladih, pri čemu je samoozljeđivanje prepoznato kao faktor rizika za suicide adolescenata, kao privremena metoda suočavanja s traumom kada ne pronalaze drugi način nošenja s psihološkom boli, te kao poziv u pomoć kada u okolini ne prepoznaju osobe koje ih razumiju ili primjećuju njihovu patnju. Osim toga, autori navode nalaze da, kod djece kod koje se u predpubertetu jave suicidalna ponašanja, postoji čak 6 puta veći rizik za pokušaj zlostavljanja u djetinjstvu i suicidalnošću u odrasloj dobi (osam do trinaest puta veći rizik za suicidalno ponašanje u odrasloj dobi u odnosu na osobe koje nisu bile izložene spolnom zlostavljanju u djetinjstvu). Nadalje, prikazan je i snažan utjecaj međuvršnjačke agresije na javljanje suicidalnih ponašanja kod mladih, kako kod žrtava, tako i kod počinitelja. S obzirom da i neposredna suicidalnost i ona koja se javi kasnije u životu mogu biti povezane sa zlostavljanjem, autori naglašavaju kako anamneza o iskustvu eventualne zlostavljanosti treba biti integrirana u procjenu auicidalnosti i planiranje tretmana djece i mladih.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 20. Vel. 2015. u 10:48 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4