crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752417

Zbornik radova

Autori: Momirović, Aleksandar; Sučević Đurđa
Naslov: Validacija kognitivnog testa SM-7
( Validation of SM-7 cognitive test )
Izvornik: Druga godišnja konferencija hrvatskih psihologa IX dani psihologije u Zadru Sažeci radova / Ilija Manenica (ur.). - Zadar : Filozofski fakultet u Zadru, Odsjek za psihologiju , 1994. 25-25.
Skup: IX dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 26.-28. 05. 1994.
Ključne riječi: kognitivni neverbalni test; metrijske karakteristike
( metric characteristics; non-language cognitive test )
Sažetak:
Osnovni cilj rada je validiranje novog kognitivnog testa SM-7, i to usporedbom s nekim već dobro poznatim kognitivnim testovima, kao i s nekim vanjskim kriterijem (u ovom slučaju odabran je uspjeh u školi). Na uzorku od 196 učenika dviju različitih zagrebačkih srednjih škola primijenjen je kognitivni test SM-7 zajedno sa Purdue neverbalnim testom i Revidiranom Beta serijom. U obradu su uzete i školske ocjene učenika u prethodnom razredu, i to: opći uspjeh, te ocjene iz prirodne grupe predmeta (biologija, fizika, kemija i matematika), hrvatskog i stranog jezika, tjelesnog i likovnog odgoja. Nakon standardizacije, odnosno normalizacije ulaznih podataka, izvršena je komponentna analiza, pri čemi je izolirano tri faktora, koji su nakon ortogonalne varimax rotacije identificirani kao: 1. faktor paralelne obrade informacija ("spacijalni" faktor), 2. faktor školskog uspjeha i 3. faktor serijalne obrade informacija ("verbalni " faktor). Potvrđena je značajna povezanost kognitvnog testa SM-7 sa drugim kognitivnim tesovima (korelacije od 0, 25 do 0, 79), naročito onim koji mjere sposobnost paralelne obrade informacija i preceptivno rezoniranje, kao i sa školskim uspjehom (kanonička korelacija 0, 62), naročito iz prirodne grupe predmeta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandar Momirović (aleksandar.momirovic@stampar.hr), 20. Vel. 2015. u 10:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4