crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752470

Zbornik radova

Autori: Buljan Flander, Gordana; Brezinšćak, Tea; Španić, Ana Marija
Naslov: Odrastanje u cyberprostoru: Kako zajedno vratiti sigurnost u djetinjstvo?
( Growing up in cyberspace: Together towards a safer childhood )
Izvornik: 2. simpozij ''Koraci za budućnost bez nasilja'' - nasilje i mladi / Janković, Suzana ; Lazarević Rukavina, Ines ; Sorta-Bilajac Turina, Iva ; Karlović, Marija (ur.). - Čakovec : Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije , 2014. 20-20 (ISBN: 978-953-7957-28-5).
Skup: 2.simpozij ''Koraci za budućnost bez nasilja'' - nasilje i mladi
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 20.11.2014.
Ključne riječi: djeca; mladi; elektroničko nasilje; dječje odrastanje
( children; youth; electronic violence; children's upbringing )
Sažetak:
Nove generacije prve su u kojima djeca nemaju iskustvo odrastanja bez suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Korištenje tehnologije dio je dječje svakodnevnice, a odnos prema njoj intuitivan i spontan. Djeca i mladi u online okruženju ispunjavaju potrebe za socijalnom interakcijom i prihvaćanjem, zabavom te istraživanjem sebe i svijeta oko sebe. Nagli razvoj tehnologije odrastanje današnjih generacija čini vremenom iznimnih mogućnosti, ali i brojnih rizika, među kojima se ističe elektroničko nasilje (eng. cyberbullying). Uslijed sve veće dostupnosti suvremenih tehnologija, nasilje među djecom putem Interneta i mobitela sveobuhvatan je društveni problem koji zahvaća djecu neovisno o porijeklu, mjestu stanovanja ili drugim obilježjima. Značajke korištenih tehnologija dovode do brojnih specifičnosti elektroničkog nasilja, koje prema nekim istraživanjima mogu produbiti psihosocijalne posljedice u odnosu na vršnjačko nasilje licem u lice. Međutim, unatoč njegovoj rastućoj prisutnosti, sama priroda elektroničkog nasilja, ali i smanjeno poznavanje tehnologije, nerazumijevanje njene uloge u odrastanju djece i mladih te manjak suradnje među pojedincima i sustavima uključenim u odrastanje djece, samo su neki od izazova koji otežavaju učinkovito suočavanje s ovom društvenom pojavom. U ovom radu biti će prikazane specifičnosti elektroničkog vršnjačkog nasilja, njegove posljedice na psihosocijalnu dobrobit djeteta te mogućnosti prevencije i intervencije, s naglaskom na međusobnoj suradnji pojedinaca i institucija uključenih u dječje odrastanje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 20. Vel. 2015. u 14:15 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4