crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752753

Zbornik radova

Autori: Krmek, Marija; Buljan Flander, Gordana; Ćorić Špoljar, Renata
Naslov: Tretman traumatizirane djece u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba
( The treatment of traumatized children in the Child Protection Centre Of Zagreb )
Izvornik: 2. znanstveno stručni skup ''Nasilje nad djecom i među djecom'' - Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Metzing, Anđelka ; Šincek, Daniela ; Tomašić, Jasmina (ur.). - Osijek :
Skup: 2. znanstveno stručni skup ''Nasilje nad djecom i među djecom''
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 27.-29.11.2008.
Ključne riječi: tretman; traumatizirana djeca; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
( treatment; traumatized children; Child Protection Center of Zagreb )
Sažetak:
U pet godina rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba u obradu i tretman bilo je uključeno 4851 djece. Od toga je 63, 4% djece bilo izloženo nekom traumatskom događaju. Svi oni, nakon obrade, uključeni su u neki od različitih oblika tretmana u Poliklinici. Glavne teškoće na kojima se radi tijekom tretmana traumatizirane djece su: izdaja povjerenja, osjećaj krivnje i srama, ljutnja, trening samokontrole, učenje prikladnih načina izražavanja emocija, beznadnost. Osnovni cilj tretmana je smanjivanje poteškoća u ponašanju i doživljavanju djeteta koje su povezane s traumatskim događajem, a u tu svrhu provode se slijedeće intervencije: postepeno izlaganje traumatskom sadržaju, izravna rasprava o traumi, prorada iskrivljenih kognicija, prepoznavanje i izražavanje osjećaja, učenje vještina suočavanja s poteškoćama, intervencije u radu s roditeljima, savjetovanje, psihoedukacija. Ovaj pristup predviđa individualne seanse s djetetom, s roditeljima/skrbnicima te zajedničke seanse djeteta s roditeljima. Na taj način roditelji su aktivno uključeni u tretman djeteta jer se izloženost djeteta traumatskom događaju smatra istovremeno traumatskim događajem i za roditelje odnosno obitelj. Samostalni susreti s roditeljima daju mogućnost roditeljima da prepoznaju svoje snage odnosno propuste te da kroz terapiju nauče kompetentnije prepoznavati i odgovarati na potrebe djece. Zajednički susreti roditelja i djeteta omogućavaju bolju međusobnu komunikaciju i razumijevanje, rekonstrukciju iracionalnih vjerovanja djeteta i roditelja, uspostavljanje ponovnog povjerenja i osjećaja sigurnosti. Pokušava se pomoći djetetu i obitelji da integriraju traumatsko iskustvo u svoj život na način koji omogućava oporavak i djetetovo zdravije funkcioniranje u svakodnevnom životu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 23. Vel. 2015. u 13:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4