crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 752756

Zbornik radova

Autori: Škrlec, Nikolina; Buljan Flander, Gordana; Kralj, Dora
Naslov: Prikaz slučaja - nasilje modernim oblicima komunikacije
( Case study - violence through modern forms of communication )
Izvornik: 2. znanstveno stručni skup ''Nasilje nad djecom i među djecom'' - Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Metzing, Anđelka ; Šincek, Daniela ; Tomašić, Jasmina (ur.). - Osijek :
Skup: 2. znanstveno stručni skup ''Nasilje nad djecom i među djecom''
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 27.-29.11.2008.
Ključne riječi: spolno zlostavljanje; mobitel; moderni oblici komunikacije
( sexual abuse; mobile phone; modern forms of communication )
Sažetak:
Prikazan je slučaj djevojke R.P. rođene 1991. godine učenice I. razreda srednje škole koja u Polikliniku za zaštitu djece grad Zagreba dolazi po uputi nadležnog Centra za socijalnu skrb radi sumnje na izloženost djevojke seksualnom zlostavljanju mobitelom od strane nepoznate odrasle osobe. Sumnju je postavila policija kada je privela odraslu osobu u čijem je mobilnom aparatu pronašla obnažene slike djevojke te njen broj mobitela. Osoba je privedena, proveden je razgovor policije s djevojkom te je poslana obavijest u nadležni Centar za socijalnu skrb koji upućuje djevojku u našu Ustanovu. Provedenom obradom u Poliklinici (psihijatar, pedijatar, socijalni radnik, defektolog, psiholog) nađeni su elementi koji potvrđuju sumnju na seksualno zlostavljanje mobitelom. U razgovoru su stručnjaci Poliklinike saznali kako su najprije dopisivanjem izmjenjivali opće podatke, da bi je kasnije pitao o veličini grudi i spolnoj aktivnosti te su razmjenjivali fotografije intimnih dijelova tijela sa i bez odjeće. Na njezin prijedlog da se nađu nije pristao. Nalazi se da je djevojka urednog razvoja, bez izraženih znakova psihotraumatizacije. U emocionalnom doživljaju prisutna je napetost, tjeskoba te verbalizira sram i krivnju tijekom iznošenja sadržaja vezano uz postavljenu sumnju. U našem Kaznenom zakonu, članak 196., stoji da će se u slučaju seksualnog zlostavljanja mobitelom počinitelj kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina. S obzirom na sve veći porast broja djece izložene seksualnom zlostavljanju putem mobitela, potrebno je naučiti djecu kako sigurno koristiti mobitele, kako prepoznati moguće opasnosti i rizična ponašanja i kako se zaštititi. Uz to nužno je u edukaciju uključiti roditelje i stručnjake koji rade s djecom kako bi znali adekvatno reagirati na dječje aktivnosti i naučiti ih sigurno koristiti prednosti i mogućnosti koje pružaju.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 23. Vel. 2015. u 13:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4