crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 753380

Zbornik radova

Autori: Matešić, Krunoslav
Naslov: Podjela psihologijskih testova
( The division of psychological tests )
Izvornik: IV kongres psihologa BiH, Knjiga sažetaka / Gavrić, Miroslav ; Sesar, Kristina (ur.). - Brčko : Društvo psihologa Brčko distrikta BiH , 2015. 29-29 (ISBN: 978-999-557-2143).
Skup: IV kongres psihologa BiH
Mjesto i datum: Brčko, BiH, 26-28.02.2015.
Ključne riječi: psihologijski testovi; raspodjela psihodijagnostičkih sredstava; kvalificiranost korisnika testova; International Test Commission
( psychological tests; division of psychodiagnostic instruments; user qualifications; International Test Commission )
Sažetak:
Početak raspodjele psihologijskih testova s obzirom na ishode testiranja vezuje se uz djelatnost Američke psihološke udruge (APA). APA je početkom 1950-ih pokrenula razvoj svojih etičkih standarda. U njima je dijelom bio obrađen i problem zaštite psihodijagnostičkih sredstava. Postupno dolazi do nastanka A-B-C modela kategorizacije koji je danas prihvaćen u brojnim zemljama svijeta. Hrvatska psihološka komora (HPK) je na temelju Članka 25. Zakona o psihološkoj djelatnosti (NN 47/2003), koji se odnosi na testove, napravila svoju raspodjelu testova također u skladu s A-B-C modelom. Bit će detaljno objašnjeno kako je to učinjeno. Ukupnost psihologijskih testova, polazeći od kriterija ishoda mjerenja, načelno se dijeli u dvije velike skupine. Postoje psihodijagnostička sredstva (PDS), kako se to polazeći od Zakona nastoji uvesti u hrvatskoj psihološkoj terminologiji, i postoje psihologijski istraživački instrumenti. Psihodijagnostička sredstva su testovi u užem smislu riječi, namijenjeni su postavljanju diferencijalnih dijagnoza, dok su psihologijske istraživačke ljestvice (skale), upitnici testovi namijenjeni zahvaćanju fenomena koji su predmet mjerenja, ali ti postupci ne omogućavaju dijagnosticiranje osobina pojedinca. O psihologijskim testovima brine niz udruga kao npr. Američka psihološka udruga (APA), Europska federacija psiholoških udruga (EFPA), Međunarodno povjerenstvo za testove (ITC), Europska skupina izdavača testova (ETPG), Udruga izdavača testova (ATP), Europska udruga za psihologiju rada i organizacijsku psihologiju (EAWOP), itd. Donijeto je niz smjernica i preporuka u vezanih za postupke testiranja kao i razvoja i zaštite samih testova, zaštite moralnih i materijalnih prava autora i izdavača testova a sve u cilju poboljšanja kvalitete rada psihologa. Bit će spomenuti važniji dokumenti o testovima koje su do sada objavile navedene udruge. Posebno će biti predstavljeno Očitovanje Međunarodnog povjerenstva za testove (ITC) o upotrebi testova i drugih mjernih instrumenata u istraživačke svrhe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: Projekt je financirala Naklada Slap
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Krunoslav Matešić (kmatesic@ffzg.hr), 27. Vel. 2015. u 12:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4