crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 753916

Zbornik radova

Autori: Sučević, Đurđa; Momirović, Aleksandar; Briški Uzelac, Sonja; Mlinar, Jadranka
Naslov: Postmodernizam u stavovima studentske populacije
( Postmodernism in the attitudes of the population of university students )
Izvornik: XVIII Dani psihologije u Zadru, sažeci radova / Zvjezdan Penezić, Vera Ćubela Adorić, Jelena Ombla, Ana Šlišković, Izabela Sorić, Pavle Valerjev, Anita Vulić-Prtorić (ur.). - Zadar : Svečilište u Zadru, Odjel za psihologiju , 2012. 143-143 (ISBN: 978-953-7237-34-9).
Skup: XVIII Dani psihologije
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 24.-26. 05. 2012
Ključne riječi: postmodernizam; stavovi; studentska populacija; multivarijatna analiza
( postmodernism; attitudes; university students; multivariate analysis )
Sažetak:
Osnovni cilj istraživanja je utvrđivanje aspekata postmodernizma koji su aktualni u našoj studentskoj populaciji, te njihov intenzitet i potencijalna djelotvornost u društvu. Posebni je problem ovog istraživanja otkrivanje eventualnih očekivanih i neočekivanih promjena u strukturi stavova studentske populacije do kojih je moglo doći tokom proteklih desetak godina. Ispitivanje postmodernističkih stavova je prvi puta obavljeno 2000. godine na uzorku studenata različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Početkom ove, 2012. godine, ponavljamo ispitivanje istim upitnikom na odgovarajućem uzorku studentske populacije. Upitnik je Likertovog tipa, sa 60 čestica. Sastavljen je na temelju informacija o postmodernizmu i o stavovima prema aktualnoj društvenoj situaciji. U obradi rezultata primjenjene su multivarijatne statističke metode: faktorska analiza glavnih komponenti, taksonomska analiza polarnih taksona i kanonička diskriminativna analiza. Statistička obrada je pokazala niz značajnih dimenzija u cjelini dobivenih rezultata, a posebno u taksonomskom prostoru ; vidljivi su stavovi prema homogenizaciji i neokonzervativizmu, osjetljivost za razlike, te komunikativna usmjerenost i rigidna prostodušnost. Kanoničkom diskriminativnom analizom analizirane su razlike stavova među studentima pojedinih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje ukazuju na postojanje više modaliteta na kontinuumu od tolerancije do isključivosti. Tu se ističe netrpeljivost prema osobama koje nisu slične grupi kojoj pojedinac pripada, te malo inteligentnija netolerancija, koja se ne bazira na formalnim oznakama pripadnosti, nego na sustavu vrijednosti pojedine grupe. Posebno su obrađeni rezultati koji pokazuju u kolikoj je mjeri tokom vremena između dvije primjene istog upitnika došlo do promjene stavova, te koliko je faktorska i taksonomska struktura rezultata ostala slična onoj prije desetak godina. Može se zaključiti da je u strukturi stavova u studentskoj populaciji došlo do određenih pomaka, što ukazuje na povezanost niza različitih faktora uz djelovanje promijenjenih društvenih okolnosti na strukturu i intenzitet stavova. Posebno je vidljiva upotrebljivost ovakvih upitnika stavova i statističkih postupaka za primjenu u različitim vremenskim periodima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandar Momirović (aleksandar.momirovic@stampar.hr), 3. Ožu. 2015. u 15:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4