Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena (CROSBI ID 216920)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan
hrvatski
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena
Tehnološka bilanca proizvodnje kulena i drugih tradicionalnih proizvoda je preduvjet za analizu ekonomske opravdanosti njegove proizvodnje. S obzirom da se kulen proizvodi od najvrijednijeg svinjskog mesa I. i II. kategorije te da se tijekom tehnološkog procesa usljed gubitka vode (kalo proizvodnje) masa sirovog kulena smanji za 45 - 50%, od svinje mase („žive vage“) cca 150 kg moguće je dobiti cca 15 kg ili 10% vrhunskog zrelog kulena te oko 45 kg ili 30% drugih proizvoda (domaće slavonske kobasice, čvaraka, masti, slanine, švargle i špic rebara).
Slavonski kulen ; tehnološka bilanca ; ekonomska isplativost proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Technological balance in the traditional production of the kulen
nije evidentirano
Slavonian kulen ; technological balance ; economical efficiency
nije evidentirano