crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 759346

Zbornik radova

Autori: Ružić, Valentina; Matešić, Krunoslav, ml.; Štefanec, Antonia
Naslov: Spolne razlike u motivaciji za postignuće kod odraslih zaposlenih osoba
( Gender differences in motivation for achievement in employed adults )
Izvornik: 22. dani Ramira i Zorana Bujasa - sažeci priopćenja / Predrag Zarevski, Tanja Jurin, Koraljka Modić Stanke (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet , 2015. 203-203.
Skup: 22. dani Ramira i Zorana Bujasa = 22nd Ramiro and Zoran Bujas’ Days
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.-18.4.2015.
Ključne riječi: motivacija za postignuće; AMI inventar; zaposleni; spolne razlike
( motivation for achievement; AMI inventory; employees; gender differences )
Sažetak:
Motivacija za postignuće je varijabla ličnosti koja se koristi za objašnjenje individualnih razlika u različitim kontekstima te kao objašnjenje motiviranog ponašanja. Iako još uvijek nema općeprihvaćene definicije motivacije za postignuće i postoji neslaganje oko toga koje komponente ona obuhvaća, provedena su mnogobrojna istraživanja na ovu temu. Ono u čemu se istraživači slažu jest da je motivacija za postignuće važna u profesionalnom životu, a posebno dobiva na važnosti u ostvarivanju visokog profesionalnog uspjeha kad su vanjski zahtjevi za usmjeravanje aktivnosti na postizanje ciljeva minimalni. Dakle, naročito je važna u zanimanjima koja karakterizira nizak stupanj strukturiranosti i visok stupanj autonomije. U istraživanju je sudjelovalo 267 zaposlenih osoba (124 M i 143 Ž) starijih od 18 godina. Sudionici su ispunjavali Inventar motivacije za postignuće (Achievement Motivation Inventory, AMI) koji obuhvaća 17 ljestvica motivacije za postignuće (Dodatni napor, Natjecateljski duh, Uvjerenost u uspjeh, Dominantnost, Želja za učenjem, Angažiranost, Neustrašivost, Fleksibilnost, „Flow“, Postavljanje ciljeva, Samostalnost, Internalnost, Ustrajnost, Preferiranje teških zadataka, Ponos zbog uspjeha i Težnja za statusom). Pojedine ljestvice formiraju tri klastera motivacijskih faceta koji se odnose na samouvjerenost, ambiciju i samokontrolu. Cilj istraživanja je ispitati postojanje razlika prema spolu u pojedinim dimenzijama motivacije za postignuće kod zaposlenih odraslih osoba u Republici Hrvatskoj. Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u ukupnom rezultatu na AMI-u s obzirom na spol, te da postoje značajne razlike u facetama motivacije za postignuće vezanim uz samouvjerenost i ambiciju, u korist muškaraca (npr. uvjerenost u uspjeh, dominantnost, neustrašivost), te u samokontroli u korist žena. Ovakvi rezultati su u skladu s dosadašnjim istraživanjima i govore u prilog korisnosti multifacetne mjere komponenata motivacije za postignuće.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valentina Ružić (valentina.ruzic@zg.t-com.hr), 26. Tra. 2015. u 15:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4