crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 760389

Zbornik radova

Autori: Jerneić, Željko; Tonković Grabovac, Maša
Naslov: Prilog provjeri kriterijske valjanosti Hrvatskog testa integriteta
( A contribution to criterion validation of Croatian integrity test )
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske , 2015. 251-251.
ISSN: 1849-6946
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.-18.04.2015.
Ključne riječi: Hrvatski test integriteta; kriterijska valjanost; testovi integriteta; integritet; nepoželjno organizacijsko ponašanje
( Croatian integrity test; criterion validity; integrity tests; integrity; counterproductive work behavior )
Sažetak:
Dosadašnja istraživanja su utvrdila da testovi integriteta predstavljaju valjane i korisne mjerne instrumente za različite dijagnostičke i prognostičke svrhe u području psihologije rada i organizacijske psihologe. Osim što dobro predviđaju opću radnu uspješnost, testovi integriteta predstavljaju efikasne prediktore nepoželjnog organizacijskog ponašanja kao što su krađe, verbalne prijetnje i zlostavljanje drugih, neopravdani izostanci s posla i kašnjenja ili neki drugi oblici interpersonalne i organizacijske devijantnosti. Budući da za takvim testovima u istraživanjima i praksi upravljanja ljudskim potencijalima postoji velika potreba i kod nas, konstruirali smo Hrvatski test integriteta (HTI- LS ; Tonković i Jerneić, 2012). Test se sastoji od dvije skale. Skala HTI-L se temelji na mjerenju ličnosti, a skala HTI-S se temelji na mjerenju stavova. Dosad provedene provjere pokazuju da obje skale, kao i test u cjelini, imaju primjerene metrijske karakteristike i konstruktnu valjanost. U ovom radu prikazani su rezultati dodatnih provjera. Cilj nam je bio prikazati nalaze istraživanja dobivene u ispitivanju kriterijske valjanosti HTI-LSa. Kriterijsku valjanost testa ispitali smo u različitim situacijama primjene na nekoliko uzoraka studenata Sveučilišta u Zagrebu, koji su ukupno brojali preko 1000 sudionika. Uz Hrvatski test integriteta, studenti su odgovorili na pitanja o svojoj uspješnosti u studiju i priznanjima registriranih i neregistriranih nepoželjnih ponašanja. Također, za dio studenata prikupili smo podatke i o nekim objektivnim mjerama oba kriterija. Rezultati su potvrdili da Hrvatski test integriteta značajno predviđa uspjeh u studiju i studentska nepoželjna organizacijska ponašanja. Povrh toga, za neke mjere uspjeha u studiju i nepoželjnih organizacijskih ponašanja skale integriteta su pokazale i dodanu valjanost povrh pet-faktorskog upitnika ličnosti.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-0000000-3282
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 760389.drzb2015_poster_integritet_isprintana_verzija.pdf (tekst priložen 5. Svi. 2015. u 11:00 sati)
Upisao u CROSBI: Maša Tonković (mtonkovi3@ffzg.hr), 5. Svi. 2015. u 11:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4