crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 760866

Zbornik radova

Autori: Nikolić, Matilda; Proroković, Ana; Gregov, Ljiljana
Naslov: Dinamika psihomotorne aktivnosti kod sudionika s različitom bazalnom funkcionalnom razinom psihomotornog sustava
( Dynamic of psychomotor activity in participants with different basal functional level of psychomotor system )
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb :
ISSN: 1849-6946
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.-18. travnja 2015.
Ključne riječi: psihomotorna aktivnost; linearna dinamika; nelinearna dinamika
( psychomotor activity; linear dynamic; nonlinear dynamic )
Sažetak:
Rezultati dosadašnjih istraživanja u kojima se ispitivala dinamika psihomotornog sustava ukazuju na to da je ovaj sustav okarakteriziran istovremenom prisutnošću linearnih i nelinearnih promjena. Osnovna pretpostavka s kojom se krenulo u ovo istraživanje je da će grupe sudionika s različitom brzinom obavljanja zadatka, kao jednim od aspekata bazalne funkcionalne razine sustava, imati i različite obrasce promjena karakterističnih za dinamiku psihomotornog sustava. U ispitivanju je sudjelovalo 40 zdravih sudionica (bez kardiovaskularnih poremećaja), približno iste dobi (19 do 23 godina). Njihov zadatak je bio obavljanje različitih psihomotornih zadataka: jednostavan tapping zadatak, zadaci Fittsovog tappinga, repetitivni zadatak i zadaci izborne reakcije. Korišteni zadaci su se razlikovali ne samo po vrsti, već i po težini (zadaci Fittsovog tapping i zadaci izborne reakcije). Trajanje obavljanja zadataka bilo je prilagođeno broju jedinica vremenskih serija potrebnih za predviđene analize. Sudionice su bile podijeljene u dvije grupe i to na osnovi aritmetičke sredine intertap intervala za vrijeme obavljanja jednostavnog tapping zadatka. Tako su dobivene kategorije bržih i sporijih sudionica. Kako bi eventualne razlike u dinamici psihomotornog sustava bile što izraženije u svaku kategorije je ušlo po 15 sudionica. Rezultati su pokazali da se podjela sudionica na brže i sporije nije pokazala opravdanom. Naime, nije nađena razlika u brzini izvođenja niti jednog od ostalih zadataka korištenih u ovom istraživanju između dvije skupine sudionica. Dokaz da kategorizacija s obzirom na ovaj kriterij nije možda potpuno primjerena je i nepostojanje razlika u veličini niti jednog parametra linearne (snaga spektra na niskom i visokom frekvencijskom području, 1/f nagib) i nelinearne dinamike (korelacijska dimenzija i indeks determinizma) kod tzv. bržih i sporijih sudionica. Većina navedenih parametara su se pokazali osjetljivima na efekt težine zadatka.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Matilda Nikolić (mnikolic@unizd.hr), 11. Svi. 2015. u 09:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4