crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 761780

Zbornik radova

Autori: Krznarić, Tina; Kamenov, Željka
Naslov: Atribucija partnerovog ponašanja u intimnoj vezi i kvaliteta veze
( Attributions of partner's behavior in initimate relationships and relationship quality )
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb : Grafički zavod Hrvatske , 2015. 158-158.
ISSN: 1849-6946
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.-18.04.2015.
Ključne riječi: intimne veze; atribucije; kvaliteta veze
( intimate relationships; attributions; relationship quality )
Sažetak:
Mnoga istraživanja potvrđuju da je stvaranje kauzalnih atribucija presudno za mogućnost prilagodbe promjenjivoj okolini i prevladavanje teškoća s kojima se svakodnevno susrećemo. Kada je ishod povoljan, atribucije nam pomažu da shvatimo što je dovelo do takvog ishoda kako bismo takva ponašanja mogli ponoviti. S druge strane, kada iskusimo negativan ishod, atribucije nam omogućuju prepoznavanje i izbjegavanje faktora koji su do takvog ishoda doveli. Istraživanja intimnih odnosa pokazuju da su partneri nezadovoljni vezom skloni atribuiranju uzroka negativnih događaja tako da uzrok pripisuju partneru, smatraju ga stabilnim i nepromjenjivim te globalnim. Osobe koje su zadovoljne vezom sklone su atribucijama koje umanjuju značaj negativnih događaja, pripisujući ih uzrocima izvan partnera te smatrajući ih nestabilnim i specifičnim. Stoga su Fincham i Bradbury (1992) konstruirali instrument koji mjeri atribucije u romantičnim vezama (Relationship attribution measure, RAM), a koji se sastoji od 10 opisa hipotetskih negativnih partnerovih ponašanja. Sudionik na skali sa 6 uporišnih točaka izražava procjenu internalnosti, stabilnosti i globalnosti uzroka tih ponašanja. Instrument je za potrebe ovog istraživanja preveden na hrvatski jezik, te su provjerene njegove metrijske karakteristike. Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi odnos između sklonosti povoljnom ili nepovoljnom atribuiranju partnerovog ponašanja, percepcije socio-emocionalne klime u vezi i procjene kvalitete intimne veze. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 155 studenata i studentica koji su trenutno u romantičnoj vezi. Osim što pružaju empirijsku provjeru postavki teorije socijalnog učenja u intimnim odnosima, rezultati predstavljaju prvu provjeru konstruktne valjanosti Skale atribucije u intimnim vezama na hrvatskom jeziku i ukazuju na njenu moguću primjenu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Tina Krznarić (tkrznari@ffzg.hr:krznaric.tina@gmail.com), 19. Svi. 2015. u 08:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4