crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 762263

Zbornik radova

Autori: Korman, Matija; Radošević-Vidaček, Biserka; Tadinac, Meri
Naslov: Uloga spavanja u regulaciji emocionalne reaktivnosti
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa. Sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb :
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16.-18. 4. 2015.
Ključne riječi: spavanje; pamćenje; subjektivna emocionalna reaktivnost
Sažetak:
Utvrđeno je da spavanje pozitivno utječe na konsolidaciju emocionalnih sadržaja. Međutim, za sada nije poznata uloga spavanja u regulaciji afektivnog tona konsolidiranog sjećanja. Prema teoriji nazvanoj Spavanje za sjećanje, spavanje za zaborav (Walker, 2009), spavanje usporedno sudjeluje u procesu konsolidacije emocionalnog sjećanja i odvajanja afektivnog tona od emocionalnog sadržaja, čineći ga manje emocionalno pobuđujućim. U ovom istraživanju ova je hipoteza provjerena uporabom paradigme kratkog dnevnog spavanja. U istraživanju je sudjelovalo 36 studenata (18 žena) dobrog tjelesnog i psihičkog zdravlja, s odličnom kvalitetom spavanja. Sudionici su procjenjivali intenzitet subjektivnih emocionalnih reakcija na 80 pobuđujućih fotografija pozitivnih i negativnih valencija iz zbirke International Affective Picture System. Reakcije su procjenjivane prije i nakon 90-minutnog perioda namijenjenog u jednoj skupini ispitanika spavanju, a u drugoj skupini budnosti. Kako bi se provjerilo je li efekt spavanja ograničen samo na zapamćene emocionalne sadržaje, u trećem mjerenju procjenjivane su i reakcije na 80 novih fotografija. Ispitanici su prije i nakon spavanja također procjenjivali svoju pospanost i raspoloženje. Višesmjerna ANOVA korištena je za utvrđivanje efekta grupe, mjerenja i valencije na emocionalnu reaktivnost. Rezultati su pokazali habituaciju na fotografije u drugom mjerenju (p=.01). Suprotno očekivanjima, ovo smanjenje emocionalne reaktivnosti nije bilo veće u grupi koja je spavala. Grupe se nisu razlikovale ni u emocionalnoj reaktivnosti na nove fotografije. Podaci o procjenama raspoloženja i pospanosti ne sugeriraju utjecaj ovih varijabli na procjene intenziteta emocionalnih reakcija. Dobiveni rezultati ne potvrđuju hipotezu Spavanje za sjećanje, spavanje za zaborav te su u skladu s drugim istraživanjima koja pokazuju da jedan period spavanja nije dovoljan da bi ublažio subjektivne emocionalne reakcije na upamćeni emocionalni sadržaj.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 022-0222411-2659
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Biserka Radošević-Vidaček (bvidacek@imi.hr), 22. Svi. 2015. u 18:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4