crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 763922

Zbornik radova

Autori: Ladić, Zoran
Naslov: Bilježnički protokol vrbničkog notara popa Barića Bozanića iz sredine 16. stoljeća – najstarija glagoljska bilježnička knjiga iz Arhiva HAZU u Zagrebu
( Notary Records of the Vrbnik's Notary Barić Bozanić from the Middle of the Sixteenth Century - the Oldest Glagolitic Notary Book from the Archive of Croatian Academy of Sciences and Arts in Zagreb )
Izvornik:
Skup: Međunarodna arhivistička konferencija ''Stanje i perspektive arhivske glagoljske baštine''
Mjesto i datum: Pazin-Rijeka, Hrvatska, 28-29 05. 2015.
Ključne riječi: glagoljica; notarijat; Hrvatska; otok Krk; 16. stoljeće
( Glagolitic Script; Notary Deeds; Croatia; the Island of Krk; the Sixteenth Century )
Sažetak:
Notarski protokol Barića Bozanića izvor je koji pruža pregršt podataka čitavom nizu znanstvenih disciplina, a u ovom slučaju poslužio je kao historiografski izvor. Nesumnjivo je bilježnik produkt hrvatske glagoljske sredine kakav je bio Vrbnik, što osvjedočeno u korištenju jezika i glagoljskog pisma u administravne i pravne svrhe. Znak je to da je glagoljsko pismo i hrvatski jezik činio sastavni i integralni dio vrbničke tradicije, ali i svakodnevice sredinom 16-og stoljeća. Obrazovanje notara Barića Bozanića zasigurno je latinskog porijekla, što je vidljivo iz načina na koji su sastavljeni dokumenti. Uočava se prepoznatljiva struktura sadržana i u latinskim notarskim izvorima toga vremena, kao i korištene formule, koje autor prilagođava hrvatskom jeziku te vrbnički izvor, u smislu onodobnih notarskih standarda, ne zaostaje za latinskim ekvivalentima. Barić Bozanić sigurno je pripadao krugu uglednika grada Vrbnika, a takvu poziciju sugerira njegovo obnašanja dvostruke, svećeničke i notarske, dužnosti. Na vjersku hijerarhiju nadovezuju se bratovštine koje čine sastavni dio života mjesta, i u dokumentima najčešće se spominju u oporukama. Sam grad Vrbnik mala je otočna sredina koju karakterizira hrvatsko stanovništvo i tradicionalna društvena struktura, uočljiva primjerice u identificiranju žena kroz krvno srodstvo ili bračnu vezu s muškom osobom, ali i mjesto u kojem žene slobodno trguju, prodaju ili dogovaraju poslove. Prostor je to koji, unatoč postojanju niza raznih obrtničkih, vjerskih i inih zanimanja, živi prvenstveno od poljoprivrede, obrade zemlje, vinogradarstva i stočarstva, ispresijecan mnogobrojnim kuntradama, posjedima, i vinogradima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: Zoran Ladić (zladic@hazu.hr), 2. Lip. 2015. u 13:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4