crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 765063

Zbornik radova

Autori: Ivanković, Ante; Potočnik, Klemen; Baban, Mirjana; Ramljak, Jelena
Naslov: Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
( Equine milk, production technology and placement on market )
Izvornik: 8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. (ur.). - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek , 2015. 45-54.
Skup: Agriculture in nature and environment protection
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 1-3.06.2015.
Ključne riječi: mlijeko; kopitari; karakterizacija; tehnologija; marketing
( milk; Equidae; characterization; technology; marketing )
Sažetak:
Mlijeko kobila i magarica namirnica je koja zadnjih godina pobuđuje značajnu pozornost. Premda neki narodi Azije redovito konzumiraju mlijeko kopitara tisućljećima, na području Europe uglavnom je korištena u skromnoj količini kao funkcionalna namirnica, u prehrani djece i liječenju nekih bolesti. Mlijeko kobila i magarica zadnjih je desetljeća bilo predmet više istraživanja, no još se uvijek zapaža određena sumnjičavost naspram njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti. Zapaža se određeno nepoznavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kopitara, od pripreme životinja za mužnju do zbrinjavanja pomuzenog mlijeka. Higijenska i zdravstvena ispravnost mlijeka iziskuje posebnu pažnju. Premda je u aktualnoj gospodarskoj situaciji dio uzgajivača zainteresiran za ovaj vid proizvodnje, nedovoljna tržišna prepoznatljivost otežava plasman mlijeka i razvoj proizvodnje. Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije, što najvećem dijelu uzgajivača čini nepremostivu prepreku. Cilj rada je davanje prikaza nutritivne vrijednosti mlijeka kobila i magarica, tehnologije proizvodnje i mogućnosti plasmana mlijeka kopitara i proizvoda u kojima je mlijeko kopitara sastavna komponenta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Pero Mijić (pmijic@pfos.hr), 12. Lip. 2015. u 11:31 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4